Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a analizat 79 de produse care sunt comercializate în Europa, constatând diferențe între produsul vândut în vestul Europei și cel vândut pe piața românească în 18 cazuri

Un studiu realizat de ANPC arată că 22,78% din totalul produselor verificate prezintă diferențe în România față de versiunea comercializată în Vestul Europei, potrivit lui Paul Anghel, director general al autorității.

„Am verificat în funcție de etichetele care ne-au fost prezentate în studiul european. Acolo au fost analizate 128 de produse. Din aceste 128 de produse au fost găsite în România produse identice de același producător, dar unele dintre ele veți vedea cu cantități diferite, diferențe privind compoziția, cu absența unor ingrediente, sau cu prezența altor ingrediente, diferențe privind proporțiile anumitor ingrediente sau diferențe privind parametri rezultați din declarațiile nutriționale. Au fost găsite 79 de produse, s-au constatat diferențe la un număr de 18, reprezentând 22,78% din totalul produselor verificate”, a spus Paul Anghel, citat de Agerpres.

El a precizat că ANPC nu dorește sau nu poate să spună în mod clar dacă există sau nu dublul standard.

Printre produsele la care s-au identificat diferențe, Paul Anghel a menționat printre altele Freeway, Fanta și Milka.

Astfel, în România sucul Freeway conține 3% suc de portocale, iar în Spania ajunge la 8% și în Franța la 10%, iar în Italia la 20%. În cazul sucului Fanta, în România conținutul de suc de portocale este de 5%, iar în Spania de 8%, Franța 10% și în Italia de 12%.

La ciocolata Milka s-a descoperit o cantitate de alune de 17% în România, iar în Franța este de 22%.

În cazul cubului Knorr, în România extractul din carne de pui conținut este în proporție de 0,1 la sută pe când în Franța, Danemarca, Cipru carnea de pui este în proporție de 1 la sută. 

Conținutul de lapte din prăjitura Kinder este în țara noastră de 21 la sută, pe când în Danemarca, Finlanda, Franța ajunge la 24 la sută. De asemenea, conținutul de proteine la aceeași prăjitură este în România și în Bulgaria de 5,3 la sută, iar în Danemarca, Finlanda, Franța – 7 la sută. 

Comisarii ANPC au analizat și iaurtul Danone Activia Nature. Produsul din România are un conținut de proteine de 3,5 la sută, iar în alte țări ajunge și la 5 la sută, iar conținutul de calciu (exprimat în procent din Valoarea Nutrițională de Referință) este 121 la sută în țara noastră, în Polonia de 148 la sută, iar în Finlanda – 168 la sută.

Studii comparative efectuate în mai multe state din Europa Centrală și de Est au identificat diferențe de calitate între produsele comercializate pe piețele locale și cele vândute sub același brand în supermarketurile din vest încă de acum cinci-șase ani, dar discuția s-a intensificat în ultimii ani și inclusiv Comisia Europeană a fost nevoită să reacționeze.

Executivul UE a venit cu o metodă comună de testare, după ce inclusiv președintele Comisiei, Jean Claude Juncker, a criticat această practică.

Și, deși un studiu efectuat anul trecut a găsit și în România diferențe față de produsele vândute pe piața occidentală, ANPC a decis să nu participe la studiul european privind dublul standard alimentar.