Grupul britanic Liberty, parte a Alianței mondiale GFG a omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunțat vineri un acord condiționat pentru cumpărarea a patru combinate siderurgice din Europa, inclusiv fostul Sidex Galați.

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oțel din lume, s-a angajat să cedeze un număr de active din Italia, România, Belgia, Luxemburg, Macedonia și Cehia, pentru a a obține acordul Comisiei Europene pentru preluarea companiei siderurgice Ilva din Italia.

Grupul ArcelorMittal deține mai multe întreprinderi siderurgice în România, dar numai fostul Sidex - companie privatizată în 2001 - a fost inclusă pe lista de active propusă spre vânzare.

Potrivit Executivului UE, companiile siderurgice trebuie vândute unui cumpărător care să continue operațiunile și să le dezvolte, pentru a concura cu ArcelorMittal și a menține competiția pe piața europeană și competitivitatea acestei industrii. „Altfel spus, vânzarea unei fabrici către un cumpărător care intenționează să o închidă ulterior nu este o soluție acceptabilă”, a anunțat Comisia Europeană.

Alături de combinatul din Galați, pe lista fabricilor pe care le-ar putea prelua Liberty se numără topitoria integrată Ostrava din Cehia, precum și laminoarele de la Skopje din Macedonia și Piombino din Italia, scrie HotNews.ro.

„Tranzacția depinde de aprobarea Comisiei Europene și de alte procese locale incluzând consultări cu consiliile angajaților la nivel local și european”, a anunțat potențialul cumpărător.

Grupul Liberty face parte din Alianța GFG, un grup mondial de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică si de servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris și New York și o prezență în aproximativ 30 de țări la nivel mondial. Alianța are circa 14.000 de angajați și o cifră de afaceri de peste 15 miliarde de dolari.