Rata inflației a ajuns aproape de 8% în octombrie, dar Adrian Vasilescu, consilier la BNR, spune că doar câteva produse sunt responsabile de această creștere.

Rata anuală a inflației a urcat la 7,9% în octombrie 2021, de la 6,3% în septembrie, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică (INS).

„Pe tot tabloul, ceea ce a determinat această inflație mare din luna octombrie adunăm câteva produse. Creșteri medii, fasole, creștere mare, cartofi. Atât la produse alimentare. La produse nealimentare: combustibili, tutun și țigări și la servicii: apă canal, salubritate. Atât, câteva produse. Dacă le numărăm sunt 6 produse din câteva mii, dar cu creșteri extravagante, au stricat media inflației și au tulburat întregul tablou al pieței de consum”, a declarat pentru Agerpres Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României, referitor la datele privind prețurile de consum publicate de Institutul Național de Statistică.

El spune că această evoluție arată că banca centrală a avut dreptate când a mărit rata dobânzii de politică monetară cu doar 0,25 puncte procentuale și nu cum a cerut sau aștepta piața, cu 0,5 puncte procentuale.

„Acum o să mă întrebați de ce totuși a ridicat BNR dobânda cu 0,25 de puncte și nu a lăsat la 1,50%. Pentru că s-a simțit ceva în luna septembrie și în luna octombrie și mai mult. Banca națională, deși nu avea încă tabloul inflației de la INS, și-a făcut propriile calcule și a ajuns la concluzia că încep să se simtă în tabloul general influențele asupra altor prețuri ale combustibilului, energiei electrice și gazelor. Și atunci era nevoie de o creștere de 0,25 de puncte procentuale pentru a combate influențele acestor produse, combustibilului, energiei electrice și gazelor, asupra prețurilor generale", a declarat Adrian Vasilescu.

El a explicat că energia electrică, combustibilii și gazele naturale în toată lumea sunt considerate produse ale căror prețuri nu sunt influențate de politica monetară și dacă o bancă centrală, precum FED sau Banca Centrală Europeană, ar ridica dobânda de politică monetară la 100% tot nu ar putea influența aceste produse.

Pe de altă parte, creșterea prețurilor combustibililor, energiei electrice și gazelor produc efecte 12 luni de acum înainte și, chiar dacă vor stagna în următoarea perioadă, ele se vor resimți și în viitor pentru că au pondere mare în coșul de consum. De asemenea, Adrian Vasilescu a precizat că energia termică a avut o creștere de 1,12% și acesta înseamnă că „a venit la start”, astfel că BNR se așteaptă la scumpiri în lunile care vor veni și la acest capitol.

Mărfurile nealimentare s-au scumpit în medie cu 11,39% în octombrie față de aceeași lună din 2020, în timp ce produsele alimentare au avut prețuri cu 5,25% mai mari, iar serviciile cu 3,96%.