Două clase de liceeni (clasa IX) au participat la atelierele civice organizate de Asociația Digital Bridge, Centrul Român de Politici Europene (CRPE) și coordonate de profesorii Ana-Maria Andrei și Laura Bălan.

Una dintre acțiunile concrete pe care elevii acestui lieceu au dorit să o organizeze a fost "O campanie de conștientizare a schimbărilor climatice” în cadrul liceului; extinderea campaniei în comunitatea lărgită, în parcul Chindia.

Elevii au fost spontani și implicați, ei au identificat într-un mod deschis lucrurile pe care le-ar îmbunătăți în orașul lor. Ei nu trec pe stradă fără să privească în jurul lor și, chiar dacă au doar 15 ani, administrația ar trebui să țină cont de părerea lor, ca cetățeni și viitorii locuitori ai orașului.

Printre ideile dezbătute în cadrul atelierelor s-au numărat câteva posibile inițiative, cum ar fi: modernizarea instituțiilor, amenajarea spațiilor verzi, rezolvarea problemelor rutiere, modernizarea transportului în comun, colectarea selectivă.

Problema mediului îi preocupă și au decis să ia inițiativa pentru a-i face conștienți pe cât mai mulți despre efectele climatice.

Nevoia identificată de elevi în comunitate: Educație și informare privind schimbările climatice pentru a contribui la dezvoltarea durabilă și responsabilă a întregii comunități.

Acțiune civică: Grupul de inițiativă format din elevii implicați ai Liceului Teoretic I.H. Rădulescu a creat formulare pentru a aflat cât sunt de familiarizați colegii lor din liceu cu schimbările climatice, cât cunosc fenomenul și cum pot contribui la reducerea poluării și la colectarea selectivă.

Pentru elevii de la I.H. Rădulescu aceste acțiuni vin în completarea unei dezbateri extrem de efervescente în timpul atelierelor de educație civică, în care au participat la jocuri de rol, antrenați de echipa de proiect, astfel încât să transforme experiența școlară în acțiuni. În cadrul atelierelor elevii au descoperit acțiuni similare ale elevilor din alte comunități, care i-au inspirat să ia atitudine.

Elevii au fost receptivi și au implementat campaniile de sondare a opiniei publice și de conștientizare a schimbărilor climatice atât în timpul săptămânii verzi, cât și în activitățile din cadrul programului școlar.

Mediul efervescent și entuziasmul îi caracterizează pe elevii de la "Heliade Rădulescu”, ei exprimându-și interesul de a stabili legături și cu alte comunități școlare pentru a potența acțiunile lor viitoare.

Liceenii de la „Ion Heliade Rădulescu", extrem de activi în atelierele de educație civică și media

Mai mult pe EurActiv »