PROIECTAcțiune civică: Liceenii din Târgoviște, preocupați de schimbările climatice
Două clase de liceeni (clasa IX) au participat la atelierele civice organizate de Asociația Digital Bridge, Centrul Român de Politici Europene (CRPE) și coordonate de profesorii Ana-Maria Andrei și Laura Bălan.
Una dintre acțiunile concrete pe care elevii acestui lieceu au dorit să o organizeze a fost "O campanie de conștientizare a schimbărilor climatice” în cadrul liceului; extinderea campaniei în comunitatea lărgită, în parcul Chindia.
Elevii au fost spontani și implicați, ei au identificat într-un mod deschis lucrurile pe care le-ar îmbunătăți în orașul lor. Ei nu trec pe stradă fără să privească în jurul lor și, chiar dacă au doar 15 ani, administrația ar trebui să țină cont de părerea lor, ca cetățeni și viitorii locuitori ai orașului.
Printre ideile dezbătute în cadrul atelierelor s-au numărat câteva posibile inițiative, cum ar fi: modernizarea instituțiilor, amenajarea spațiilor verzi, rezolvarea problemelor rutiere, modernizarea transportului în comun, colectarea selectivă.
Problema mediului îi preocupă și au decis să ia inițiativa pentru a-i face conștienți pe cât mai mulți despre efectele climatice.
Nevoia identificată de elevi în comunitate: Educație și informare privind schimbările climatice pentru a contribui la dezvoltarea durabilă și responsabilă a întregii comunități.
Acțiune civică: Grupul de inițiativă format din elevii implicați ai Liceului Teoretic I.H. Rădulescu a creat formulare pentru a aflat cât sunt de familiarizați colegii lor din liceu cu schimbările climatice, cât cunosc fenomenul și cum pot contribui la reducerea poluării și la colectarea selectivă.
Pentru elevii de la I.H. Rădulescu aceste acțiuni vin în completarea unei dezbateri extrem de efervescente în timpul atelierelor de educație civică, în care au participat la jocuri de rol, antrenați de echipa de proiect, astfel încât să transforme experiența școlară în acțiuni. În cadrul atelierelor elevii au descoperit acțiuni similare ale elevilor din alte comunități, care i-au inspirat să ia atitudine.
Elevii au fost receptivi și au implementat campaniile de sondare a opiniei publice și de conștientizare a schimbărilor climatice atât în timpul săptămânii verzi, cât și în activitățile din cadrul programului școlar.
Mediul efervescent și entuziasmul îi caracterizează pe elevii de la "Heliade Rădulescu”, ei exprimându-și interesul de a stabili legături și cu alte comunități școlare pentru a potența acțiunile lor viitoare.
Background
În martie 2023 Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), în parteneriat cu Asociația Digital Bridge (ADB), au lansat proiectul „Școli implicate în comunitate - educație civică pentru elevi prin animație, ateliere și campanii locale", care urmărește pe de o parte să crească implicarea civică a tinerelor generații, iar pe de altă parte să ajungă în orașe ori școli din mediul rural unde participarea la viața comunității este redusă.
Pentru a veni în sprijinul acestora, CRPE și Asociația Digital Bridge propun un program de dezvoltare de instrumente interactive de predare a drepturilor civice și sprijin pentru derularea efectiva a unor acțiuni civice în 20 de școli din mediul rural și urbanul mic, pentru elevi de gimnaziu și liceu în comunități din județele cu un nivel redus al implicării civice a societății civile. Detalii despre proiect
Despre organizațiile partenere
Centrul Român de Politici Europene (CRPE) este unul din cele mai vechi think tank-uri din România, specializat în afaceri europene, cu peste 10 ani de experiență în proiecte europene și regionale, în domeniul politicilor publice și administrației publice locale, tineret și activism civic, justiție, stat de drept și afaceri europene.
CRPE a implementat proiecte în calitate de coordonator în România, PaE și Balcanii de Vest și a lucrat cu parteneri din majoritatea țărilor UE.
Asociația Digital Bridge derulează activități în domeniul comunicării publice, gestionând publicația EURACTIV.ro, parte din rețeaua pan-europeană EURACTIV, cu sediul central la Bruxelles. Are experiență de peste 15 ani în comunicare, derulând o serie de proiecte destinate combaterii dezinformării, perpetuării valorilor europene, creșterii rezilienței la informațiile false vehiculate în spațiul public.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Secțiune realizată cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Proiect derulat de:
Comentarii