Elevii acestui colegiu aleg să fie implicați, susținuți de cadrele didactice, de școală, de părinți, astfel încât acțiunile civice au fost o urmare firească a dorinței lor de a nu sta deoparte.

 

„Educația civică este întotdeauna o temă de actualitate (...) Educația civică este o prioritate pentru școala noastră” - Iuliana Leuștean, director Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” 

 Aproximativ 80 de liceeni de la mai multe clase de liceu au participat la un atelier civic organizat de Asociația Digital Bridge și Centrul Român de Politici Europene (CRPE)

Nevoi identificate în/pentru comunitate

Modernizarea transportului public și a gării

Modernizarea și întreținerea spațiilor verzi dar și reguli aplicate pentru îngrijirea parcurilor publice

Transportul public școlar - autobuze speciale pentru elevi ar rezolva și problemele din trafic la orele de vârf, ar reduce și poluare, ar ajuta și elevii

Rezolvarea problemei câinilor vagabonzi de pe străzi

Siguranța pe stradă

Condiții mai bune pentru categorii vulnerabile, în special pentru bătrâni

O zonă de promenadă sigură și îmbunătățită

Scoaterea jocurilor de noroc în afara orașului

Acțiune civică

Pregătindu-se pentru o profesie în domeniul alimentar, elevii de la acest liceu știu cât este de important să răspunzi la necesitățile de bază, mai ales în cazul unor categorii vulnerabile. Astfel, liceenii de la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna" din Galați, cu sprijinul cadrelor didactice, au pus în practică ideile de la discuțiile despre educație civică: au cumpărat și donat fructe la căminul pentru persoane vârstnice din apropierea liceului lor. O acțiune care vine în completarea atelierelor gândite să orienteze și să stimuleze inițiativa civică.

„Sunt diferențe între generații” - profesor Elena Jenica Baston, catedra de Limba și Literatura Română

„Sunt diferențe între generații. Generația de acum patru ani nu avea atâtea informații legate de internet sau despre ceea ce se întâmplă în oraș, dar astăzi situația este diferită. Elevii sunt fantastici. Eu, de 23 de ani, ca profesor, pot să spun că învăț în fiecare zi câte ceva de la ei. Au multe idei și îmi pare rău că nu sunt ascultați. De cele mai multe ori noi considerăm că ei nu știu nimic, stau numai cu telefoanele pe sub bancă, dar de acolo mai vine și ceva bun. Sunt niște copii deosebiți, cu toate că suntem la un liceu tehnologic, iar mie îmi sunt foarte dragi. Se implică, ne putem baza pe ei și fac lucruri foarte frumoase.” 

 

Nicoleta Maimon, profesor la Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna", Galați: „Aceste proiecte duc la învățare nonformală. Ai de învățat din orice context, îți apropii copiii și apoi, cu siguranță, ei vor învăța mai mult la disciplinele pe care le predai."