PROIECTAtelierul de educație civică și media: Elevii din Galați aleg să fie implicați
Elevii acestui colegiu aleg să fie implicați, susținuți de cadrele didactice, de școală, de părinți, astfel încât acțiunile civice au fost o urmare firească a dorinței lor de a nu sta deoparte.
„Educația civică este întotdeauna o temă de actualitate (...) Educația civică este o prioritate pentru școala noastră” - Iuliana Leuștean, director Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”
Aproximativ 80 de liceeni de la mai multe clase de liceu au participat la un atelier civic organizat de Asociația Digital Bridge și Centrul Român de Politici Europene (CRPE)
Nevoi identificate în/pentru comunitate
Modernizarea transportului public și a gării
Modernizarea și întreținerea spațiilor verzi dar și reguli aplicate pentru îngrijirea parcurilor publice
Transportul public școlar - autobuze speciale pentru elevi ar rezolva și problemele din trafic la orele de vârf, ar reduce și poluare, ar ajuta și elevii
Rezolvarea problemei câinilor vagabonzi de pe străzi
Siguranța pe stradă
Condiții mai bune pentru categorii vulnerabile, în special pentru bătrâni
O zonă de promenadă sigură și îmbunătățită
Scoaterea jocurilor de noroc în afara orașului
Acțiune civică
Pregătindu-se pentru o profesie în domeniul alimentar, elevii de la acest liceu știu cât este de important să răspunzi la necesitățile de bază, mai ales în cazul unor categorii vulnerabile. Astfel, liceenii de la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna" din Galați, cu sprijinul cadrelor didactice, au pus în practică ideile de la discuțiile despre educație civică: au cumpărat și donat fructe la căminul pentru persoane vârstnice din apropierea liceului lor. O acțiune care vine în completarea atelierelor gândite să orienteze și să stimuleze inițiativa civică.
„Sunt diferențe între generații” - profesor Elena Jenica Baston, catedra de Limba și Literatura Română
„Sunt diferențe între generații. Generația de acum patru ani nu avea atâtea informații legate de internet sau despre ceea ce se întâmplă în oraș, dar astăzi situația este diferită. Elevii sunt fantastici. Eu, de 23 de ani, ca profesor, pot să spun că învăț în fiecare zi câte ceva de la ei. Au multe idei și îmi pare rău că nu sunt ascultați. De cele mai multe ori noi considerăm că ei nu știu nimic, stau numai cu telefoanele pe sub bancă, dar de acolo mai vine și ceva bun. Sunt niște copii deosebiți, cu toate că suntem la un liceu tehnologic, iar mie îmi sunt foarte dragi. Se implică, ne putem baza pe ei și fac lucruri foarte frumoase.”
Nicoleta Maimon, profesor la Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna", Galați: „Aceste proiecte duc la învățare nonformală. Ai de învățat din orice context, îți apropii copiii și apoi, cu siguranță, ei vor învăța mai mult la disciplinele pe care le predai."
Nicoleta Maimon: „Aceste proiecte duc la învățare nonformală."
:
Elena Jenica Baston, catedra de Limba și Literatura Română: „Eu, de 23 de ani, ca profesor, pot să spun că învăț în fiecare zi câte ceva de la ei"
În martie 2023 Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), în parteneriat cu Asociația Digital Bridge (ADB), au lansat proiectul „Școli implicate în comunitate - educație civică pentru elevi prin animație, ateliere și campanii locale", care urmărește pe de o parte să crească implicarea civică a tinerelor generații, iar pe de altă parte să ajungă în orașe ori școli din mediul rural unde participarea la viața comunității este redusă.
Pentru a veni în sprijinul acestora, CRPE și Asociația Digital Bridge propun un program de dezvoltare de instrumente interactive de predare a drepturilor civice și sprijin pentru derularea efectiva a unor acțiuni civice în 20 de școli din mediul rural și urbanul mic, pentru elevi de gimnaziu și liceu în comunități din județele cu un nivel redus al implicării civice a societății civile. Detalii despre proiect
Despre organizațiile partenere
Centrul Român de Politici Europene (CRPE) este unul din cele mai vechi think tank-uri din România, specializat în afaceri europene, cu peste 10 ani de experiență în proiecte europene și regionale, în domeniul politicilor publice și administrației publice locale, tineret și activism civic, justiție, stat de drept și afaceri europene.
CRPE a implementat proiecte în calitate de coordonator în România, PaE și Balcanii de Vest și a lucrat cu parteneri din majoritatea țărilor UE.
Asociația Digital Bridge derulează activități în domeniul comunicării publice, gestionând publicația EURACTIV.ro, parte din rețeaua pan-europeană EURACTIV, cu sediul central la Bruxelles. Are experiență de peste 15 ani în comunicare, derulând o serie de proiecte destinate combaterii dezinformării, perpetuării valorilor europene, creșterii rezilienței la informațiile false vehiculate în spațiul public.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Secțiune realizată cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Proiect derulat de:
Comentarii