Primul tur al alegerilor prezidențiale din R. Moldova s-a încheiat cu o surpriză. Previziuni pentru turul al doilea sunt greu de făcut. Peste Ocean, americanii vor decide dacă Trump mai stă patru ani la Casa Albă.

Deși sondajele o plasau mult în spatele președintelui în exercițiu, Igor Dodon, candidata opoziției din R. Moldova, Maia Sandu, a reușit să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale. Calculele pentru turul al doilea, care va avea loc peste două săptămâni, sunt însă complicate. Locul al treilea a fost obținut de primarul din Bălți, Renato Usatîi. Cu toate că este prorus, Usatîi nu e în relații prea bune cu Dodon, astfel că cele peste 16 procente obținute de el duminică nu se vor duce automat către actualul președinte. Cum obiectivul ei e să obțină cât mai mult sprijin pentru turul doi de scrutin, Maia Sandu l-a sunat pe Renato Usatîi, cei doi urmând să se întâlnească astăzi.

Bucureștiul nu și-a ascuns bucuria pentru victoria din primul tur a candidatei PSD. Premierul Ludovic Orban a declarat că Maia Sandu poate garanta parcursul european al R. Moldova. Mai diplomatic și reținut, Ministerul de externe a reamintit că susține ”ferm parcursul european al Republicii Moldova, singurul în măsură să ofere cetățenilor acesteia prosperitatea pe care o merită".

Până la turul al doilea al prezidențialelor din R. Moldova, pe agendă sunt alte alegeri, cu implicații asupra întregii planete. Rețeaua EURACTIV a adunat reacții din mai multe capitale europene, pentru a oferi o altă perspectivă asupra cursei pentru Casa Albă.

Recomandarea de lectură a redacției: Der Spiegel - A Legacy of Hatred, Culture Wars and Discord: The Mess Created By Trump Will Be with Us for Years