Situația spitalelor din România devine tot mai complicată cu fiecare caz de infectare cu noul coronavirus, dar autoritățile par mai preocupate de amenzi.

Dacă ar fi să alegem ceva bun din această criză provocată de coronavirus, rămânem cu speranța că medicii nu vor mai ascunde gunoiul sub preș. Tot mai multe voci, din întreaga țară, semnalează deficiențele din sistemul de sănătate care, iată, acum le pun și medicilor viața în pericol.

Jurnaliștii scriu de ani de zile de achizițiile supraevaluate, de lipsa de echipamente, de mizeria din spitale, de contractele date prietenilor, de influența partidelor în managementul spitalelor, dar nu au fost mai niciodată susținuți și de personalul medical.

Și când s-a ridicat vreun medic să vorbească despre mizeriile din sistem, protestul lui a fost repede îngropat de tăcerea celorlalți.

Acum, cu mulți confrați puși la pat de COVID-19, medicii nu mai sunt dispuși să tacă. Oficial, 357 de angajați ai sistemului medical sunt infectați cu noul coronavirus. Cine știe însă câți nu sunt încă depistați, poate testați, dar cu rezultate care vor apărea o săptămână mai târziu ca în cazul unor persoane decedate de la Suceava.

Chiar și așa, cei 357 reprezintă aproape 15% din numărul total de infectări raportate în România, un procent similar cu evoluțiile din Italia și Spania. Și știm unde au ajuns acum Italia și Spania, iar România - deși oficialitățile clamează că suntem pregătiți - nu are siguranța că poate evita aceeași traiectorie.

Iar șeful statului, în loc să transmită ce măsuri iau autoritățile pentru a-și proteja cele mai de preț active într-o criză sanitară, medicii, ne amenință cu amenzi

Ce-i drept, nu doar România se confruntă cu lipsa echipamentelor de protecție sau cu multe cazuri de infectare în rândul personalului medical. Dar parcă alți lideri dau dovadă de mai multă empatie și nu se rezumă la a retrage decorația unui spital.

Sau poate ar trebui să apreciem totuși că nu am ajuns ca în Republica Moldova, unde autoritățile au săpat deja gropile pentru cei care ar putea muri din cauza COVID-19.

Dacă toate aceste gânduri nu vă dau pace, vă prezentăm unele sfaturi despre cum să gestionezi frica și furia în criza provocată de coronavirus. #MINDSET