Se fac pregătiri intense pentru apariția vaccinului anti-COVID, se fac pregătiri și pentru alegeri, iar din ultima apariție publică a lui Klaus Iohannis, cele două merg mână în mână.

Promisiunile politicienilor au fost, de cele mai multe ori, doar niște vorbe în vânt. Spuse în prag de alegeri, în situații de criză sau pentru a umple presa cu noi titluri, promisiunile au curs și curg în continuare. Acum, premierul Ludovic Orban promite din nou, la fel cum au făcut-o guvernanții în ultimele luni, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, că paturile ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19 vor fi suplimentate. La cum arată situația epidemiologică, speranța este că promisiunea aceasta va deveni urgent o realitate.

Ultimul bilanț arată o rată de pozitivare de 25% a testelor, în timp ce numărul deceselor se apropie din nou de 200 pe zi. Pe de altă parte, românii cu sau fără dizabilități aflați în centrele rezidențiale sunt condamnați la infectare și, deci, contribuie fără să vrea la creșterea cifrelor din raportările zilnice ale Grupului de așa-zisă Comunicare Strategică.

Cum era de așteptat, când e vorba de numărat vinovații pentru tragedii, nimeni nu recunoște nimic. La fel și Klaus Iohannis, care a preferat să spună că ministrul Nelu Tătaru, pe care îl laudă de câte ori poate, si care a spus că toți suntem vinovați de felul în care arată sistemul de sănătate, nu a "rumegat” informația.

După desele întâlniri convocate la Cotroceni, același președinte a anunțat că strategia de vaccinare va fi făcută publică săptămâna viitoare, iar medicul primar de la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, Valeriu Gheorghiță, va fi coordonatorul campaniei de vaccinare.

Cancelarul Angela Merkel susține că virusul nu se poate stopa prin legi, ci prin distațare. Drept urmare, liderii landurilor germane au decis să amâne aplicarea unor restricții noi.

Românii sunt din nou prinși într-o criză economică, iar un studiu despre atitudinea lor față de economisirea banilor și față de investiții arată că peste o treime ar pune banii într-un plic în șifonierși și doar 8% ar alege să investească într-o asigurare de viață.

Pe fondul tragediei din Piatra Neamț, PSD și-a focusat acum campania electorală pe asta. Dacă săptămâna trecută cerea demisii pentru că au fost închise piețele, acum cere demisii pentru că Guvernul nu-și asumă haosul din sănătate. Pasarea responsabilității de la nivel guvernamental este la fel de josnică pe cât este și atitudinea social-democraților în acest context trist.

După ce Ungaria și Polonia au blocat prin veto bugetul multianual al Uniunii Europene, eurodeputații români au organizat o dezbatere despre bugetul multianual și Planul de redresare.

Recomandare de lectură: IFLScience - Mice And Milkshakes Give Neuroscientists A Tool To Understand Autism