PSD își dorește liniște pentru a putea conduce țara, dar tot ce face la guvernare ațâță spiritele. La fel e și Trump - tot ce face liderul de la Casa Albă inflamează guverne întregi pe alte continente.

Donald Trump a anunțat marți că va scoate SUA din acordul îndelung negociat de predecesorul său și alte mari puteri militare cu Iranul pentru a opri programul nuclear al statului din Orientul Mijlociu. 

Este greu de spus ce va urma, după ce Germania, Franța și Marea Britanie au anunțat că vor continua acordul, Iranul a anunțat că îl va respecta pentru moment, iar rușii și-au exprimat regretul pentru decizia lui Trump. Dar vă puteți aștepta la benzină mai scumpă, tensiuni pe burse și agitație în Orientul Mijlociu - deja Israelul a trimis niște rachete spre Siria.

În acest timp, PSD este nemulțumit că președintele Klaus Iohannis a ieșit din amorțire și îl acuză că ar fi intrat deja în campanie electorală. Dar Iohannis nu a făcut decât să arate bubele din programul de guvernare și mai ales din implementarea acestuia, iar liderii social-democrați au trecut la contraatac. Președintele a evidențiat că execuția bugetară de pe primul trimestru nu arată prea bine, dar mai mulți miniștri l-au combătut vehement, acuzându-l chiar de minciună.

Paradoxal însă, după asemenea replici, liderii PSD îi cer președintelui să îi lase să își facă treaba în liniște, chiar după ce Iohannis acuzase Guvernul de incompetență și ceruse, din nou, demisia premierului. 

„Dacă românii din afara granițelor vor observa că în țară, chiar dacă vin investiții, chiar dacă facem mai multe școli, mai multe străzi, mai multe spitale, dar este permanent o stare de instabilitate, permanent o stare incertă, un conflict social și o tensiune în societate, nu cred că le dăm un bun exemplu românilor”, consideră Gabriela Firea.

Dar nici Banca Mondială - cum de altfel nici Comisia Europeană - nu crede promisiunile Guvernului. Ambele instituții apreciază că bugetul va avea un deficit mai mare decât limita permisă de UE în lipsa unor măsuri de corecție.

Pe partea de fonduri europene se încearcă o corecție - în sensul accelerării absorbției - dar țintele nu sunt încă foarte ambițioase. Dar România nu are încotro pentru că riscă să piardă fonduri de coeziune dacă nu prezintă UE suficiente proiecte viabile. Iar accelerarea absorbției devine cu atât mai importantă cu cât România vrea să facă din #politicadecoeziune tema de principală a Președinției Consiliului UE pe care o va deține în prima jumătate a anului 2019.

Guvernul și-a asigurat, totuși, măcar pentru o vreme, liniștea din partea sindicaliștilor din sănătate, cu prețul modificării Legii salarizării unitare a bugetarilor. Dar acalmia ar putea să fie de scurtă durată, pentru că mulți alți nemulțumiți ar putea cere, la rândul lor, o revizuire a regulilor ce se aplică salariilor lor.

Iar în sănătate ar mai fi multe de reglat, dar coaliția de guvernare pare că luptă mai degrabă cu anti-corupția decât cu corupția. Rămâne de văzut cum transformă Parlamentul legislația penală, mai ales că DNA tocmai a cerut trei ani de închisoare pentru președintele Senatului, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Și dacă am pornit de la Trump, încheiem tot cu liderul de la Casa Albă: Un articol Vox care analizează cine câștigă și cine sunt perdanții în urma deciziei de a ieși din acordul cu Iranul este recomandarea de lectură a zilei.