PSD s-a învârtit în jurul mai multor nume, dar tot cu Dan Nica se prezintă la Bruxelles.

Marți a avut loc o ședință agitată la PSD după ce eurodeputații din Comisia juridică a Parlamentului European au respins-o luni pe Rovana Plumb. Comitetul Executiv al partidului trebuia să hotărăscă ce propunere va trimite Viorica Dăncilă, șefa PSD și prim-ministru al României, pentru funcția de comisar european.

Mai multe nume au fost vehiculate, dar PSD pare să fi ales varianta sigură, o persoană care de altfel este deja cunoscută de Ursula von der Leyen - eurodeputatul Dan Nica. Nica a mai fost propus drept candidat, împreună cu Rovana Plumb, dar aceasta a fost aleasă de von der Leyen. Președintele desemnat al Comisiei nu a explicat de ce a preferat-o pe Rovana Plumb, sau dacă au fost și alte motive decât încercarea de a găsi echilibrul de gen în viitoarea Comisie.

Plumb a continuat să acuze „jocurile politice” care au scos-o din cursă, continuând pe acelaași ton adoptat de PSD și chiar de Viorica Dăncilă, uitând să menționeze că eurodeputații au fost probabil mai șocați de faptul că un aspirant la funcția de comisar transferă câteva apartamente (care nu-i aparțin) în weekend pentru a stinge o datorie decât de împrumuturile care le-au atras atenția în primul rând.

Viorica Dăncilă are probleme serioase și pe plan intern. Opoziția a depus, în sfârșit, moțiunea de cenzură cu care amenință de câteva săptămâni. PNL zice a strâns 237 de semnături, ba chiar ar putea aduna și mai multe voturi, iar foștii parteneri de guvernare ai PSD, ALDE, anunță că vor vota moțiunea, dar nu sunt interesați să revină la Palatul Victoria. PSD are însă motive serioase să mai stea acolo.

Totuși, timpul pe care parlamentarii îl consumă cu moțiunea este timp pierdut pentru activitatea de legiferare. Ministerul de externe tocmai a anunțat că România riscă să fie dată în judecată la Curtea de Justiție a UE pentru că nu a transpus în legislația națională drectiva privind confiscarea extinsă. Este cumva explicabil că, dat fiind câte acuzații de corupție îi vizează pe legiuitori, aceștia nu se grăbesc deloc să-și pună în pericol averile.

Și, dacă v-ați săturat de România, mai avem o veste: începe înregistrarea pentru Loteria Vizelor.

La recomandarea de lectură vă propunem astăzi seria de reportaje realizate de colegii de la Report.md despre influența sovietică și propaganda rusă care au invadat Republica Moldova. #NED