Unii sunt ocupați să se salveze și să distrugă Justiția, alții se joacă de-a opoziția, infractorii stau bine-mersi la soare, iar glonțul de argint se va dovedi a fi orb.

Programul de guvernare, cel arătat în campania electorală, a fost lăsat la o parte pentru agenda ascunsă. Coaliția nu pare să se ocupe de ceva concret pentru țară, ci doar să distrugă „statul paralel”, adică instituțiile ce nu au ajuns încă sub papucul PSD-ALDE.

În goana lor de a se salva de brațul lung al Justiției, acești parlamentari au făcut în așa fel încât să salveze și alte zeci de mii de suspecți, inculpați sau infractori.

Numai la DIICOT se vor închide aproape 5.000 de dosare penale daca modificările la Codul de Procedură Penală vor intra în vigoare. O spune chiar șeful instituției, Daniel Horodniceanu. Și e doar vorba de DIICOT, dar putem anticipa că vor fi zeci de mii la toate parchetele din țară.

Până atunci, Justiția arată că încă funcționează. Alina Bica, fosta șefă a DIICOT a primit două sentințe diametral opuse în două dosare penale. O condamnare cu executare, alături de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu (care a fost achitat, însă), iar o alta de achitare în dosarul în care apare și omul de afaceri Horia Simu.

Legea privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii mai are doar doi pași până la intrarea în vigoare: votul din Senat și promulgarea de către președinte, care nu mai are căi de atac. Este prima dintre cele trei legi ale Justiției care intră în linie dreaptă după ce a fost gândită și executată de celebrul Florin Iordache.

De la Poliție a venit o veste proastă pentru ministrul Carmen Dan. După ce s-a luptat pentru preferatul său în fruntea Poliției Române, a schimbat inclusiv premierul țării pentru asta, Carmen Dan a primit o demisie neașteptată chiar din partea chestorului Cărălin Ioniță, care a invocat „motive personale”.

În timp ce PSD și ALDE fierb în așteptarea revocării lui Kovesi de la DNA, Iohannis a pedalat ieri prin centrul Bucureștiului imperturbabil. Ba a și zis că nu este interesat de părerea lui Dragnea, care amenință cu suspendarea din funcție a președintelui.

Dinspre Bruxelles vine o analiză dură. Cu un premier fără acces la alți omologi, avem un handicap în negocierile pentru bugetul Uniunii Europene, consideră europarlamentarul Siegfried Mureșan. #PE

Miercuri se discută și votează moțiunea de cenzură împotriva acestui premier. Dar glonțul de argint pare să fie orb.

Recomandare de lectură: Deși stăm acasă și la acest Mondial, naționala României e pe primul loc. The Guardian a pus meciul România-Argentina (3-2) pe primul loc într-un top al celor mai spectaculoase meciuri din istoria mondialelor.