Cu toată creșterea record de anul trecut, economia dă semne tot mai puternice de slăbiciune. Guvernanții sunt însă preocupați doar de schimbările din justiție.

Efectele măsurilor de stimulare a consumului luate de guvernul PSD-ALDE de la începutul anului trecut își arată deja și părțile negative. Creșterea importurilor și acumularea deficitelor au dus la cea mai mare inflație din ultimii cinci ani, ceea ce va eroda și mai mult din majorarea mai degrabă simbolică a salariilor.

Dar guvernanții par interesați mai mult de controlul a ceea ce se comunică și cum se comunică - vezi și acuzațiile lansate de PNL privind subordonarea institutului de statistică - decât de rezolvarea situației.

E clar, de fapt, că atenția liderilor PSD și ALDE este mult mai concentrată asupra schimbării legilor justiției și decapitării DNA decât asupra atragerii investitorilor străini, dezvoltării infrastructurii sau revitalizării industriei, deși declarațiile pompoase din programul de guvernare ar sugera altfel.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu va ezita nicio clipă să sesizeze Curtea Constituțională dacă președintele Klaus Iohannis nu dă curs propunerii ministrului justiției de revocare din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

În schimb, GRECO - organismul de luptă împotriva corupției al Consiliului Europei - critică extrem de dur propunerile de modificare a legilor justiției și a codurilor penale, într-un raport care lasă să se înțeleagă reaua-intenție a Guvernului și Parlamentului României, susține Asociația VeDem Just.

În acest timp, în Europa se pregătesc multe modificări care vizează banii europeni, dar și legislația UE.

După ce Corina Crețu a avertizat că oficialii de la Bruxelles nu exclud condiționarea fondurilor europene de statul de drept, miniștrii UE au discutat cu comisarul pentru politică regională despre viitorul politicii de coeziune. Pentru calcularea bugetului post-2020, Comisia ar putea lua în calcul și alți indicatori, nu doar PIB per capita, în stabilirea banilor alocați țărilor membre prin #politicadecoeziune.

Încă nu se știe cât va fi bugetul din viitorul cadru financiar, după Brexit, dar Bruxelles-ul lasă ușa deschisă britanicilor: Marea Britanie poate reveni, până la sfârșitul perioadei de tranziție, asupra poziției de a ieși din piața unică și uniunea vamală, a spus negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier.

Comisia a venit și cu o propunere pentru a îmbunătăți poziția fermierilor și micilor producători din industria alimentară în relația cu marii comercianți. UE vrea să interzică cele mai dăunătoare practici comerciale neloiale din cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente, pentru a asigura un tratament mai echitabil pentru întreprinderile mici și mijlocii din domeniul agroalimentar.

Recomandarea de lectură de azi vine din The Economist: Poate Germania deveni cool?