Locul României e în Răsăritul nu prea iubitor de democrație, ne anunță Răzvan Theodorescu, dând o posibilă explicație pentru ardoarea cu care foștii săi colegi de partid distrug statul de drept.

"Noi suntem o lume a Răsăritului. Că e bine, că e rău, așa ne-a așezat Dumnezeu și mentalul nostru este un mental răsăritean ... Răsăritul Europei, din care noi facem parte, (...) Răsăritul acesta este foarte puțin iubitor de democrație...N-avem ce căuta în Europa Centrală, în Europa lui Kafka, a lui Musil, a lui Brod, a lui Zweig, a lui Kundera. Aia este o altă lume, este lumea austrocrației, o lume de alte tradiții, cu care noi nu avem nimic, lumea protestantă și lumea catolică”, ne-a comunicat vicepreședintele Academiei Române, vizitându-și un vechi prieten și coleg - Adrian Năstase. 

Coincidență sau nu, declarațiile sale se potrivesc mănușă cu asaltul PSD-ALDE asupra puținelor instituții democratice rămase încă în picioare.

Deși mandatul lui Augustin Lazăr expiră în aprilie, Tudorel Toader se grăbește să-i caute un succesor. Chiar așa, crede cineva în coincidențe?

Dacă se mai îndoiește cineva de amploarea dezastrului ce va urma după ultima OUG pe legile Justiției, trebuie menționat că și oameni din sistem care până acum au sprijinit măsurile PSD-ALDE trag semnale de alarmă. ”Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar, inclusiv acea parte care sprijinea modificările PSD-ALDE la legile justiției, sau mai ales această parte”, spune Toni Neacșu, avocatul Bombonicăi Prodan, fosta soție a lui Dragnea.

După ce s-o fi amuzat și îngrozit totodată, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a explicat autorităților române de ce nu-i pot ancheta pe oficialii europeni. George Ciamba, în schimb, s-a încurcat în explicații în momentul în care a fost întrebat cine i-a dat mandat ambasadorului român la UE în privința votului pentru șefia Parchetului European. 

Aruncând un ochi peste Prut, vă prezentăm un reportaj realizat de colegii de la Report.md despre promisiunile electorale deșarte făcute de politicienii moldoveni în campania electorală. Povestea drumurilor asfaltate de mântuială seamănă izbitor cu ce se întâmplă în România. Ce nu seamănă sunt suspiciunile liderilor Opoziției, care susțin că au fost otrăviți cu mercur. Explicabil, ei sunt ceva mai la est decât noi. #NED

Revenind în România, remarcăm faptul că, pentru o țară care se laudă cu o industrie IT puternică și cu numărul mare de programatori, România este surprinzător de înapoiată digital. #politicadecoeziune

Recomandarea de lectură a redacției: The Atlantic - Europe’s Ubiquitous Anti-Semitism