Conservatorii britanici ai lui May câștigă alegerile generale, dar ar putea pierde majoritatea absolută. Fostul director al FBI James Comey a acuzat administrația Trump că a transmis minciuni și l-a defăimat. România susține Parchetul European.

Toate secțiile de vot au fost închise în Marea Britanie, iar, potrivit primului exit-poll publicat în urmă cu scurt timp, conservatorii premierului Theresa May obțin doar 314 mandate în aceste alegeri generale anticipate convocate chiar de prim-ministru, insuficient pentru a avea o majoritate confortabilă, iar laburiștii ar putea câștiga 266 de mandate. Dacă rezultatele acestui exit-poll se vor confirma, Partidul Conservator va pierde 17 mandate față de actualul Parlament, în timp ce Partidul Laburist ar câștiga 34. "Rezultatul constituie un dezastru pentru Theresa May care, în doar doi ani, a distrus majoritatea absolută a conservatorilor, jucând riscant pe cartea Brexitului", spune CNN.

A fost încă o zi încărcărcată pentru Donald Trump. Fostul director al FBI James Comey, care a fost înlăturat din funcție pe neașteptate luna trecută, a vorbit în Congres despre interacțiunile sale cu președintele american. Acesta a acuzat administrația Trump că a transmis minciuni și l-a defăimat. De altfel, Comey le-a spus membrilor comisiei Senatului că a scris note după fiecare conversație cu Trump deoarece era "sincer îngrijorat că acesta ar putea minți". Acesta a confirmat și că confirmă că Trump i-a cerut să abandoneze ancheta asupra fostului consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, Michael Flynn, implicat în afacerea amestecului Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA.

În cadrul Consiliului Justiție, 20 de state membre au ajuns la un acord politic cu privire la instituirea noului Parchet European și au convenit asupra rolului şi modului de funcţionare a acestuia. Printre ele se află și România. Parchetul European va fi o instituţie independentă, va avea o cooperare eficientă cu autoritățile naționale, va avea competența de a desfășura cu promptitudine activități de investigare și urmărire penală și va avea o abordare cuprinzătoare pentru a proteja banii contribuabililor. Totodată, noul organism va avea autoritatea, în anumite condiții, de a investiga cazuri și de a urmări în justiție fraudele îndreptate împotriva UE și alte infracțiuni care afectează interesele financiare ale Uniunii. Eurodeputatul Monica Macovei a avut un rol important în crearea Parchetului European (#Youth2.0).

În țară, fostul ministrul al Justiţiei Florin Iordache susține că mai vrea o OUG pentru stabilirea pragului în cazul abuzului în serviciu, invocând tocmai faptul că CCR a stabilit că acest prag trebuie să fie suficient de mare pentru a nu mai face dosare penale degeaba.

Iar că tot veni vorba despre dosare penale, magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au admis cererea de eliberare condiționată formulată de Dan Voiculescu pe baza unui comportament corespunzător și a unei serii de lucrări științifice scrise de condamnat. Decizia nu este, însă, definitivă.

#RecomandareDeLectură: Momente-cheie din audierea fostului director al FBI James Comey.