Trump a reușit, din nou, să-și enerveze aliații, dar liderii NATO au reușit totuși să ajungă la un consens.

Donald Trump a făcut din nou show la summitul NATO. După ce miercuri a acuzat Germania că este controlată de Rusia, prin intermediul exporturilor de energie, președintele american a aruncat agenda de joi a summitului, insistând ca statele membre ale Alianței să majoreze cheltuielile de apărare.

Mai întâi, Trump i-a anunțat pe liderii statelor membre NATO că ar putea cere o nouă limită pentru cheltuielile militare, de 4% din PIB, deși majoritatea țărilor din Alianța Nord-Atlantică încă nu au ajuns la promisul prag de 2%. Apoi, a deturnat total discuțiile din sesiunea de dimineață și și-a anulat toate întâlnirile, inclusiv cea programată cu președintele român Klaus Iohannis. Într-un final, Trump s-a declarat mulțumit, spunând că s-au făcut progrese în ceea ce privește cheltuielile cu apărarea, și a menționat că nu retrage SUA din NATO.

Nici România nu a plecat cu mâna goală de la summitul NATO: alianța va stabili aici un centru de comandă operațional și va upgrada statutul brigăzii multinaționale din România, plus o atenție sporită acordată regiunii Mării Negre. În declarația de final a summitului, liderii NATO au făcut apel la Rusia să își retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova.

Plecat de la Bruxelles, Trump a ajuns la Londra, unde le-a transmis britanicilor că planul lor de conlucrare cu UE ar putea face imposibil un tratat comercial între SUA și Regatl Unit. Guvernul condus de Theresa May a publicat un document în care își prezintă intențiile viitoare privind relația cu restul celor 27 de state UE după Brexit. Britanicii vor să nu existe taxe vamale între UE și Regatul Unit și propun crearea unui aranjament vamal simplificat care să mențină schimburile comerciale fără fricțiuni, dar să permită și negocierea unor tratate de liber schimb cu state terțe. 

Recomandarea de lectură: De ce NATO nu este doar despre bani și putere militară.