Când situația ar cere o abordare superioară, națională, politicienii români au obiceiul de a se consuma cu dispute mărunte.

PSD și președintele Klaus Iohannis s-au contrat, din nou, pe tema neinvitării premierului la summit-ul de la Sibiu. Șeful social-democraților, Liviu Dragnea, a spus că Iohannis a dat dovadă de „lipsă de bună creștere” și „lipsă de patriotism” prin faptul că nu a invitat-o pe Viorica Dăncilă la Summitul UE de la Sibiu.

În replică, Iohannis a spus că fiecare stat nu poate avea decât un reprezentant la Consiliul European (care, potrivit arhitecturii constituționale din România, este președintele), iar toate întâlnirile din cadrul summit-ului informal sunt în formatul Consiliului. Dar Iohannis nu s-a putut abține de la o replică cel puțin neelegantă: „Nu sunt prevăzute evenimente strict protocolare, la care lumea ar sta și ar pierde vremea, noi avem foarte, foarte mult de lucru, de discutat în Consiliul European”, a spus președintele, adăugând că „cine dorește să participe la partea de distracție este invitat la concert în Piața Mare, la liber”.

În schimb, Dragnea și-a văzut voința îndeplinită în ceea ce privește numirea unor noi judecători la Curtea Contituțională. Atât Camera Deputaților, cât și Senatul au votat candidații propuși de PSD pentru cele două posturi, și pentru că formațiunile de opoziție nu au reușit să se pună de acord în privința susținerii unui singur candidat.

În acest timp, administrația de la Paris este îngrijorată de „repetatele derapaje de la respectarea statului de drept din România”, scrie Europa Liberă, citând surse din Palatul Elysee, care au adăugat că Emmanuel Macron va profita de vizita la Sibiu pentru a exprima sprijinul guvernului francez pentru acțiunile președintelui Iohannis în vederea protejării justiției.

Apropo de Sibiu, Jean Claude Juncker a explicat de ce a ales acest oraș pentru un summit în care să se dezbată viitorul Europei, iar Donald Tusk, șeful Consiliului European, propune ca liderii UE să transmită un mesaj puternic în urma acestei întruniri.

Cât de importante sunt politicile europene și care este impactul acestora și asupra comunităților locale sau a școlilor au aflat tinerii din comuna Bradu de lângă Pitești în cadrul unei dezbateri cu tema „Învățământul profesional în sistem dual”. #Time2Vote

Recomandarea zilei: un reportaj BBC despre falsele acuzații aduse românilor care trăiesc în Marea Britanie.