Cu ceva mai mult de o lună înainte de începerea școlii și după experimentul mai degrabă ratat din primăvară cu educația online, guvernul încă nu poate spune cum va arăta noul an școlar.

După o „mare ședință”, cu „foarte mulți participanți”, după cum a fost calificată chiar de președintele Klaus Iohannis, pe tema situației învățământului în vreme de pandemie, șeful statului a prezentat miercuri doar niște scenarii în privința începerii viitorului an școlar.

Scenariile țin seama doar de numărul de infectări cu coronavirus în localitatea în care se află școala, nu și de soluțiile pentru părinți în cazul organizării de cursuri online, de elevii care nu au acces la educație digitală și nici de nevoia de a reforma programele și a pregăti cadrele didactice pentru eventualitatea susținerii orelor tot online.

Președintele Iohannis nu a prezentat nicio soluție propusă de autorități referitoare la asigurarea tabletelor pentru copii, la asigurarea unei minime pregătiri a acestora pentru utilizarea instrumentelor online, la ajustarea programelor școlare sau la formarea cadrelor didactice pentru predarea asistată de computer, dar a dat asigurări că „Guvernul și în special ministerul de resort, Ministerul Educației și Cercetării, lucrează cu viteză maximă la rezolvarea acestor chestiuni și sunt convins că ele se vor rezolva”.

Deocamdată știm doar că pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar și că, „pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală”, iar, în cazul în care numărul de cazuri continuă să rămână ridicat, șeful statului spune că învățământul online va veni „să completeze învățământul acolo unde nu se pot ține cursuri fizic”.

În ceea ce privește pregătirea pentru educația online, Iohannis se bazează pe faptul că „generația tânără folosește cu foarte multă îndemânare aceste instrumente noi și, acolo unde, totuși, nu există această pricepere, sunt convins că învățătorii, profesorii îi vor învăța foarte repede pe copii cum să ajungă acolo la lecția online”. Dar președintele nu a spus și ce se întâmplă dacă școlile rămân închise iar cadrele didactice nu au nici ele suportul electronic sau locuiesc în zone cu acces dificil la internet.

Cu alte cuvinte, cinci luni mai târziu sistemul educațional este la fel de nepregătit pentru a face față pandemiei și, cu doar o lună și câteva zile până la reînceperea școlii, părinții ar trebui să se roage ca epidemia să permită reluarea cursurilor fizic, pentru că de la autorități slabe speranțe.

În alte știri:

Banca centrală scade dobânda de referință la un nivel minim istoric

Autoritățile române au decis să nu facă apel la decizia CEDO în favoarea Laurei Codruța Kovesi

O nouă zi cu peste 40 de decese provocate de coronavirus

Românii se confruntă cu tot mai multe restricții în Europa din cauza extinderii epidemiei

O aripă a USR își face nou partid

Recomandarea zilei: Remember - 75 de ani de la bombardamentul nuclear de la Hiroshima