Numărul de noi îmbolnăviri cu COVID-19 a început să crească chiar atunci când începusem să ne revenim la viața obișnuită. Va trebui să revenim la restricții sau vom învăța să trăim cu virusul printre noi?

Numărul de infectări cu noul coronavirus a atins un record zilnic joi, când au fost înregistrate 460 de noi cazuri, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

De cealaltă parte, și numărul vindecaților a depășit, pentru prima dată, pragul de 500 de persoane într-o singură zi, adică nu toate informațiile sunt negative. Dar sunt îngrijorătoare știrile privind spitalele pline și izbucnirea de noi focare, care se adaugă la trendul crescător al numărului de cazuri din ultimele săptămâni.

În acest context, ministrul sănătății ne transmite că autoritățile nu sunt îngrijorate de numărul crescut de cazuri, dar situația „îndeamnă la precauție”. În același timp, OMS avertizează cu privire la reizbucnirea de noi focare în Europa, care ar putea pune din nou o presiune serioasă pe sistemele medicale.

Viitorul Uniunii Europene este acum pe masă, iar epidemia de COVID-19 ar putea aduce un impuls serios construcției europene, dacă nu va fi denaturată de fake news.

Situația este complicată și de faptul că nici economia, nici populația nu ar mai putea duce o nouă perioadă de blocadă, astfel că măsurile de restricționare nu ar mai fi la fel de eficiente.

Mai mult, în România, autoritățile ar avea și o reală problemă cu legislația, după ce unele prevederi care s-au aplicat în ultimele patru luni au fost declarate neconstituționale.

Recomandarea zilei este o prezentare grafică extrem de sugestivă despre cum s-a extins coronavirusul în SUA, din New York Times