Președintele KlausIohannis a transmis populației că vor fi mai multe cazuri de îmbolnăviri și a făcut apel la românii din Diaspora să nu vină anul acesta în țară de sărbătorile pascale.

”Vom avea mai multe cazuri. Acest lucru este clar, ne spun experții că boala se va extinde în continuare”, a transmis Klaus Iohannis, dând însă asigurări că medicii, dar și autoritățile locale și centrale sunt pregătite să facă față epidemiei de COVID-19. Cât de pregătiți suntem e discutabil, ministrul sănătății, Victor Costache, precizând că în spitale vor putea fi tratate 4.000 de cazuri de coronavirus. Într-un astfel de scenariu, formele mai ușoare vor fi tratate acasă.

Președintele le-a cerut ajutorul celor din Diaspora, rugându-i să nu vină acasă de sărbătorile pascale, pentru a evita o răspândire mai mare a virusului și pentru a nu supraîncărca unitățile de carantină.

Deocamdată România stă încă bine, cu un număr de 277 de cazuri confirmate și niciun deces.

Cum multe cazuri au apărut din cauza unor persoane inconștiente, care au ascuns adevărul despre locurile de unde veneau, Guvernul a majorat pedepsele prevăzute în Codul penal pentru zădărnicire în combaterea pandemiei, fals în declarații și a introdus o nouă infracțiune, aceea de "omisiune de a da date".

La nivel global, sunt peste 220.000 de infectări și peste 8.800 de morți, Italia depășind deja China la numărul de decese.

Pe lângă virus, Guvernul trebuie să ia măsuri și pentru a ajuta economia, puternic afectată de epidemie. Primele inițiative anunțate sunt destul de anemice.

La nivel european, Comisia Europeană a decis crearea unei rezerve strategice de echipamente medicale, cum ar fi ventilatoarele și măștile de protecție, pentru a ajuta țările UE în contextul pandemiei de COVID-19. 

De asemenea, se caută soluții pentru a-i împiedica pe comercianții necinstiți care vând online produse înșelătoare și care pretind că ar putea preveni sau vindeca noul virus.

Parlamentul European va organiza o sesiune plenară extraordinară pe 26 martie, pentru a permite implementarea unor măsuri speciale.

Recomandarea de lectură a redacției: BBC Online - Coronavirus: Air pollution and CO2 fall rapidly as virus spreads