Obișnuita absență a lui Klaus Iohannis din viața publică pare de domeniul trecutului. Președintele și-a făcut un obicei din a lua la rost Guvernul și coaliția condusă de PSD.

Dacă, până de curând, Klaus Iohannis a criticat doar asaltul coaliției PSD-ALDE asupra justiției, președintele și-a schimbat obiectul atacului. Iohannis a cerut, în repetate rânduri, demisia premierului și schimbarea guvernului din cauza măsurilor din domeniul economic.

Marți, președintele a ieșit, din nou, să critice slaba absorbție a fondurilor de coeziune, în contextul în care comisarul european Corina Crețu chiar s-a aflat într-o vizită în România. Dar declarația președintelui a venit la doar o zi după admonestarea pe tema jongleriei guvernamentale cu viitorul pensiilor private, iar marți Iohannis a întrebat clar coaliția ce are de gând cu pilonul II. Și a mai adăugat o întrebare, pour la bonne bouche: „Mai aveți bani pentru pensii și salarii până la sfârșitul anului?”

Adevărul este că nici măcar toți susținătorii Guvernului nu mai sunt entuziasmați de schimbările care se petrec, sau doar se pregătesc, în materie de legislație economică și fiscală. Varujan Vosganian, fost ministru al economiei și purtător de cuvânt al ALDE, a declarat că guvernul ar trebui să se abțină de la a mai face „revoluții de catifea” în domeniul economic. „Cred că e momentul să considerăm că legislația e suficientă pentru a lăsa mediul de afaceri să se dezvolte singur, noi doar încurajându-l prin pârghiile pe care le avem active, de la ajutoare de stat și până la programe start-up”, a spus Vosganian.

Este interesantă poziția deputatului ALDE, partid a cărui poziție este întărită de recentele sondaje privind intențiile la vot, dar mai ales de achitarea lui Călin Popescu Tăriceanu, care - ca și Vosganian - a fost printre cei care au gestionat introducerea fondurilor de pensii private.

În același timp, toate scandalurile din justiție nu puteau rămâne fără urme. Șeful DNA Ploiești a demisionat din funcție, pentru a nu afecta credibilitatea și prestigiul parchetului anticorupție, după ce Parchetul General a deschis o investigație pentru participație improprie la complicitate la infracțiunea de inducere în eroare a organelor judiciare.

Pe plan extern, mulți ochi au fost ațintiți asupra audierii lui Mark Zuckerberg din Parlamentul European. Șeful Facebook și-a cerut, din nou, scuze pentru modul în care instrumentele rețelei sociale ar fi putut păgubi utilizatorii, dar multe dintre întrebările eurodeputaților au rămas fără răspuns. #PE

Mai multe detalii despre audiere în recomandarea de lectură a zilei: De ce Facebook ar trebui să fie mai îngrijorată de reglementările din Europa decât de cele din SUA