Cel care are grijă de leu de peste trei decenii le recomandă românilor să bea niște ceai de tei să se mai calmeze după ce văd prețurile mărite. Oare i-ar recomanda și lui Vladimir Putin puțin ceai de tei să-și calmeze atitudinea belicoasă?

Mugur Isărescu este de 32 de ani guvernator al Băncii Naționale a României, calitate în care a păstorit și perioade de mari inflație, și falimente bancare majore, și perioade cu dobânzi ridicate și perioade cu credite date mai ușor decât o invitație la nuntă.

După peste trei decenii la cârma băncii centrale, Isărescu ar trebui să știe câte ceva despre obiceiurile financiare ale românilor - atât a consumatorilor de care depinde creșterea economică, cât și a antreprenorilor care își analizează tot mai des situația din conturi de când costurile au luat-o razna.

Dar ultimii ani de izolare în turnul de cleștar al BNR pare că l-au îndepărtat cam mult de lumea reală, unde oamenii sunt îngrijorați de perspectiva unei facturi la gaze sau electricitate cu și mai multe zerouri sau de posibilitatea de a rămâne fără job.

„Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu. Deci e un sfat bun. Exagerările sunt specifice dar nu fac bine”, a spus joi Isărescu, chiar când anunța că prețurile vor continua să crească.

Sigur că un apel la calm din partea guvernatorului BNR este chiar de dorit, mai ales în perioade de criză, dar șeful băncii centrale a dat dovadă de mai puțină empatie chiar și decât celebrul sfinx din Cotroceni.

Isărescu a transmis că românii vor pierde bani dacă își țin economiile în bănci, dat fiind că dobânzile sunt acum mult mai mici decât inflația și nici nu vor recupera decalajul prea repede. Dar, mai ales, a avertizat autoritățile să nu crească prea repede salariile, ceea ce i-ar ajuta pe mulți care se confruntă deja de peste un an cu prețuri mai mari, pentru că ar duce la o și mai mare creștere a prețurilor. „Cel mai periculos proces care ne pândește este o spirală prețuri-salarii”, a spus guvernatorul. 

Dar, dacă tot îl aminteam pe Klaus Iohannis, să vedem și ce a avut el de spus despre creșterea prețurilor: „Inflația a apărut din prețurile energetice mărite, din prețuri generale mărite, toate din cauza războiului lui Putin. Dacă românii caută pe cineva vinovat, este ușor de identificat: se numește Putin și Federația Rusă”.

În opinia lui Iohannis, singurul vinovat de criza actuală este Vladimir Putin, dar în rest tot ce a făcut guvernul pe care l-a păstorit este ideal. „Da, am toată încrederea că Guvernul a luat și va lua măsurile care se impun”, a spus șeful statului. Klaus Iohannis le-a mai transmis românilor că „acest Guvern, care este unul cu o majoritate largă, își dă silința și a găsit până acum soluții bune pentru a atenua impactul acestor crize succesive și pentru a face viața mai bună sau suportabilă”.

Dar măcar Iohannis nu ne-a îndemnat să bem ceai de tei și a recunoscut că românilor nu le va fi chiar ușor. „Eu cred că este o încercare grea prin care trecem (...) Eu cred că toată lumea va resimți. Deja plătim mai mult pentru benzină, motorină, alimente și este evident că trebuie să fim un pic mai atenți cum cheltuim, ce cheltuim și cât cheltuim”.

Între timp, Putin reduce livrările de gaze către Europa, informații ce se vor simți curând și la nivelul prețurilor pe plan mondial. Oare Isărescu i-ar servi un ceai de tei președintelui rus?

Recomandarea zilei: Este Putin cu adevărat bolnav?