Fondatorul „Rețelei de citostatice” ar putea deveni ministru al sănătății, după demisia lui Achimaș-Cadariu în urma unui scandal care a pornit de la dezinfectanții produși de o firmă înființată de reprezentanți ai fostei nomenclaturi.

Compania Hexi Pharma a fost creată de un fost inspector general la Direcția Farmaceutică din Ministerul Sănătății din perioada comunistă, care a devenit, după Revoluție, primul secretar al nou-înființatului Colegiu al Farmaciștilor din România. Hexi Pharma, despre care jurnaliștii au dezvăluit că a vândut dezinfectanți diluați în majoritatea spitalelor din România, a fost înființată în decembrie 1994, sub numele de Universitar Farma SRL, de două persoane: Ion Mateescu și Virgiliu Condrea, tatăl celui care conduce și astăzi compania, Dan Alexandru Condrea.

Despre Virgiliu Condrea, presa a relatat că în anii '90 a fost farmacist-șef la Spitalul Universitar din București, unde firma a și primit un sediu de la conducerea instituției. Potrivit datelor obținute de EurActiv.ro, Ion Mateescu, primul asociat al lui Virgiliu Condrea, a fost angajat în poziții de conducere la Direcția Farmaceutică a Ministerului Sănătății din 1956 până în 1987, când a ieșit la pensie. 

Scandalul a dus la demisia fostului ministru al sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, care nu a fost de acord cu modul în care premierul Dacian Cioloș intenționa să gestioneze situația. Acum, prim-ministrul ia în calcul nominalizarea ca ministru a lui Vlad Voiculescu, omul care a creat rețeaua de voluntari ce alimenta spitalele românești cu citostatice ce nu se găseau în România, necesare bolnavilor de cancer. Voiculescu este acum șeful de cabinet al ministrului de finanțe, Anca Dragu. 

Că tot veni vorbe de finanțe, fiscul a continuat cu publicarea listei datornicilor la stat. După companii, săptămâna aceasta a venit rândul persoanelor fizice, iar pe listă se află peste 187 mii de debitori care au de plată 3,4 miliarde de lei la buget. Printre ei se află și nume sonore de europarlamentari, avocați, foști miniștri sau chiar regele Mihai. 

Un fost ministru trimis în judecată – un titlu pe care îl vedem din ce în ce mai des în ultima vreme. Ludovic Orban, fost ministru al transporturilor și unui dintre candidații nominalizați de PNL pentru Primăria Capitalei, a fost trimis în judecată de procurorii DNApentru folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite. Acesta este dosarul în urma căruia Orban a renunțat la candidatură

Pe plan extern, criza refugiaților nu dă semne să se încheie, dar România pare ocolită. Financial Times scrie că refugiații nu vor să vină în țările mai sărace ale UE, precum Bulgaria sau România.