Social-democrații dau semne tot mai clare că se îndreaptă spre o coliziune cu Uniunea Europeană, după modelul polonez și ungar.

După decizia CCR de a nu se mai întâlni cu reprezentanții Comisiei Europene în cadrul discuțiilor privind MCV, social-democrații mai fac un pas în direcția unei confruntări cu Bruxellesul. 

Premierul Viorica Dăncilă și liderul PSD, Liviu Dragnea, doresc să știe dacă Executivul european s-a interesat de dosarele de corupție la nivel înalt, aflate în curs de judecată. Dragnea susține că, dacă există astfel de solicitări din partea Comisiei, asta reprezintă un ”act de imixtiune brutală în justiția din România”.

Pe plan intern, PSD-ALDE continuă lupta cu DNA. Ministrul Justiției a cerut desecretizarea protocolului de colaborare între două instituții ale statului - DNA și SRI.

Că tot veni vorba de SRI, Liviu Dragnea neagă că ar fi fost la petreceri ale SRI, altele decât cele oficiale, sau că ar fi tăiat porcul cu ofițerii de informații. 

Pe plan european, lucrurile încep să se miște în negocierile privind Brexit. Negociatorul-șef Michel Barnier a anunțat că Uniunea Europeană și Marea Britanie au convenit asupra termenilor perioadei de tranziție post-Brexit.

Informațiile din ultima vreme privind utilizarea datelor a milioane de utilizatori ai Facebook, fără știința acestora, pentru influențarea alegerilor au provocat indignare la Bruxelles. Parlamentul European a anunțat că va cerceta declarațiile privind utilizarea datelor a milioane de utilizatori Facebook, fără cunoștința acestora, iar Comisia Europeană cere autorităților din statele membre să lanseze propriile investigații ale acestui incident. #PE

Recomandarea de lectură a redacției: Un interviu mai vechi cu Andrei Gheorghe, realizat de Andrei Crăciun.