La jumătatea unui an 2020 aflat sub semnul pandemiei, guvernul încearcă să insufle puțin curaj, dar cu promisiuni fantasmagorice.

Președintele Klaus Iohannis și guvernul PNL au prezentat miercuri o colecție de idei reciclate și proiecte lipsite de realism, pompos denumită Planul Național de Investiții și Relansare Economică. Dar „planul” seamănă mai degrabă a program electoral decât a program serios de guvernare, enumerând mii și mii de chestii ce ar urma să fie făcute în următorii zece ani, dar promisiunile seamănă teribil cu ce auzim de alte zeci de ani de la politicieni.

Să luăm spre exemplu capitolul Infrastructură de transport: guvernul notează finalizarea celor peste 400 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres aflate în lucru - ceea ce este un lucru de bun simț - dar și lucrări la alți 3.000 de kilometri de drumuri de mare viteză în perioada 2020-2030.

Ca orice plan pus pe hârtie de guvernanții români, și planul de relansare ignoră realitățile locului și tot ce s-a făcut și mai ales nu s-a făcut până acum în România. Sigur, președintele Iohannis ne spune că România merită o rețea de autostrăzi la nivel european, dar nu o merită din 2020. O merita și acum zece ani, și acum 20, dar hărțile colorate prezentate de diverși miniștri și prim-miniștri încă stau prin dosare prăfuite, iar investițiile promise au fost întârziate poate și de lipsa banilor, dar mai ales de lipsa capacității de gestiune a unor proiecte de asemenea anvergură la nivelul statului.

Planul nu prezintă clar nici sursele de finanțare, nu doar în cazul autostrăzilor, ci și a multor altor proiecte fantasmagorice prezentate - renovarea a 2.500 de școli, construcția a 135 de spitale pe lângă cele trei spitale regionale mult-discutate, sute de săli de sport, o mulțime de săli polivalente și centre sportive, rețele energetice etc. Însă mai evidentă este absența unor strategii clare de implementare și, mai concret, cine anume se ocupă de aceste investiții, pentru că este evident deja de mult timp că la toate nivelurile de guvernare este o lipsă crasă de capacitate de administrare.

Dar premierul Ludovic Orban este optimist: „vom reuși să realizăm o dezvoltare accentuată a României”, în timp ce adversarii politici sunt mai degrabă sceptici. 

Șeful PSD a punctat că PNL a copiat programul de guvernare al social-democraților. Dar ceea ce „uită” să menționeze Marcel Ciolacu este că nenumărate promisiuni ale PSD au rămas neonorate - de la sutele de kilometri de autostradă promise an de an și încă neoperabile, la spitalele regionale incluse în fiecare program de guvernare din ultimii 7-8 ani, dar la care nu s-a turnat încă nici fundația.

Până la urmă, nevoile României nu se schimbă cât timp guvernanții doar promit, dar nu și livrează. Avem în continuare nevoie de autostrăzi pentru că programele de guvernare au livrat doar hârtii, nu și asfalt. Este nevoie de construcția a sute de grădinițe și renovarea a mii de școli în continuare pentru că aleșii nu s-au grăbit să își onoreze promisiunile după ce s-au instalat în funcții.

Nu avem mari așteptări că acest plan prezentat de PNL va aduce vreo schimbare în acest plan, dar speranța moare ultima.

Recomandarea zilei: De ce e toată lumea îngrijorată de noile reguli din Hong Kong, via BBC