Din opoziție, e ușor să ceri tranparență guvernanților. Mai greu e să o oferi când ajungi la putere.

De luni de zile, PSD cere o dezbatere parlamentară asupra Planului Național de Redresare și Reziliență și tot de luni de zile guvernul oferă doar detalii incomplete din acest plan, sub pretextul negocierilor aflate în derulare cu Comisia de, ați ghicit, luni de zile.

Din opoziție, sau chiar din societatea civilă, premierul Florin Cîțu și Cristian Ghinea, ministrul investițiilor și proiectelor europene și responsabilul de PNRR, au criticat deseori guvernanții (PSD) pentru lipsa de transparență în adoptarea legilor și luarea unor decizii care afectau viața a milioane de oameni fără consultări.

Ajunși la butoane, cei doi sunt mult mai rezervați în împărtășirea informațiilor, deși clamează că transparența actului de guvernare este foarte importantă pentru guvernul PNL-USR PLUS-UDMR.

Iar dezbaterea de miercuri din Parlament a arătat-o din plin. Premierul a menționat de 25 de ori cuvântul „reformă” în discursul său, dar nu a vorbit despre niciuna dintre reformele propuse în PNRR, deși subiectul era fix prezentarea planului. Iar apoi a fugit, realmente, de jurnaliști.

Puțin mai târziu, ministrul Cristian Ghinea a transmis un calendar al următoarelor zile, promițând că planul integral va fi făcut public pe 2 iunie, la două zile după depunerea oficială la Comisia Europeană, pe 31 mai.

În prezentarea atașată calendarului, din care a enunțat câteva cifre și premierul în discursul său, termenul „reformă” este prezent pe aproape fiecare pagină, dar doar la capitolul „Reforme fiscale și reforma sistemului de pensii” sunt menționate, vag, câteva potențiale schimbări - limitarea pensiilor speciale (fără a spune în ce sens - număr, valoare - sau cum se va realiza asta), introducerea unui nou sistem pentru pensii și adoptarea de măsuri pentru a crește veniturile la buget (chestiune despre care vorbește orice guvern, dar de obicei se soldează cu creșteri de impozite, nu cu reforme).

În schimb, sperăm ca măcar investițiile care au mai rămas în plan să fie acceptate și, evident, realizate și să nu fie „uzate moral”, precum cele pentru care a tot insistat ministrul agriculturii.

Deocamdată, PSD face din nou pasul moțiunii de cenzură, anunțând că guvernul a eșuat în elaborarea PNRR. „Astăzi nu a fost prezentat în plenul Parlamentului PNRR. Tot ce știm e că nu vizează dezvoltarea României, ci un plan de austeritate pentru toți românii. Răspunsul PSD nu poate fi decât unul singur: pe 14 iunie depunem moțiune de cenzură care are ca obiect principal eșecul Guvernului în privința PNRR”, a spus Marcel Ciolacu, șeful social-democraților.

În alte știri:

DNA vrea tehnică pentru interceptarea coversațiilor de pe WhatsApp

STS a testat cu succes certificatele digitale COVID

Parlamentul a ratificat contribuția României la bugetul UE

Controversa schimbărilor propuse pentru sistemul de pensii

Sprijin european pentru redresarea și diversitatea sectoarelor culturale și creative

Recomandarea zilei este tot legată de planurile de redresare și reziliență - o dezbatere EURACTIV, organizată de colegii de la Bruxelles, pe tema monitorizării implementării planurilor naționale și a prevenirii fraudelor.