Politicienii români sunt proeuropeni în materie de Brexit, dar cer independență când e vorba de legiferarea justiției.

Nici nu se uscase bine cerneala ziarelor care preluaseră declarațiile mai-marilor PSD care se rățoiau la Frans Timmermans și clamau dreptul României de a-și legifera singură sistemul judiciar sau de a-și defini cum dorește căsătoria, că aceiași lideri politici afirmau dorința pentru unitate a UE.

Și chiar dacă legile autohtone încalcă valorile europene sau slăbesc statul de drept, cum consideră unele voci de la Bruxelles, politicienii români declară că susțin drepturile cetățenilor.

Burtierele televiziunilor încă preluau politicieni care vorbeau de referendumul pentru redefinirea familiei drept o „declarație de independență”, când Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu trimiteau comunicate în care afirmă nevoia unei „voci unitare și coerente” a Uniunii Europene. De parcă întâlnirea cu Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, le-a provocat șefilor PSD și ALDE o amnezie bruscă, ce i-a făcut să uite că doar cu câteva ore în urmă spuneau că România nu trebuie „să primească lecții de la alții” (din UE).

Atenția este acum pe dezbaterea din plenul Parlamentului European, despre care PSD deja spune că este „o execuție în toată regula”, deși ne-am aștepta ca niște europarlamentari să fie familiarizați cu procedurile legislativului european. #PE

În același timp, social-democrații își continuă neabătuți „redefinirea” justiției. Guvernul a contestat la Curtea Constituțională modul de constituire a completelor de judecată la Curtea Supremă, într-un moment care, probabil absolut întâmplător, s-a nimerit a fi chiar înainte de judecarea recursului lui Liviu Dragnea la condamnarea de trei ani și jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu. Paradoxal, deși conflictul ar fi între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție, Executivul este cel care a făcut sesizarea.

Nimic suprinzător în faptul că și șeful ALDE e de acord cu sesizarea făcută de protejata lui Liviu Dragnea.

Și, în plus, PSD îi atacă pe toți cei care nu sunt de acord cu schimbarea legilor după bunul plac al lui Daddy. Șerban Nicolae - da, acel Șerban Nicolae - îl acuză pe Frans Timmermans de lipsă de decență și bun simț și îi cere demisia din Comisia Europeană pentru că ar fi declarat o serie de „absurdități” în dezbaterea de luni seară a comisiei LIBE a Parlamentului European.

Nici nu mai contează că inclusiv procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că ceea ce a spus Timmermans reprezintă exact îngrijorările pe care și magistrații le-au exprimat. Oricum, PSD i-ar acuza pe amândoi că răspândesc fake news.

Apropo, recomandarea de lectură este chiar despre cel care a pronunțat mai des fake news în ultimii ani decât poate chiar jurnaliștii - Donald Trump: O mega-investigație New York Times despre cum a primit actualul președinte al SUA primele milioane, inclusiv prin scheme posibil ilegale.