Centristul Emmanuel Macron a învins-o pe extremista Marine Le Pen în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Noul președinte a primit felicitări din Statele Unite, Germania, dar și din România. Românii au ieșit iar în stradă.

Rezultatele parțiale, după numărarea a peste două treimi din voturile francezilor, arată că Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice social-liberală En Marche! (În Mişcare!) a obținut peste 60% din voturi și a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale, devenind președintele ales al Franței.

Procentele confirmă sondajul realizat după singura dezbatere televizată dintre cei doi candidați care spunea că Macron îi va lăsa lui Marine Le Pen, candidatul formaţiunii populiste de extremă-dreapta Frontul Naţional, mai puțin de 40 de procente.

Marine Le Pen și-a confirmat înfrângerea la scurt timp după închiderea urnelor și după publicarea rezultatelor exit-poll-urilor. Ea a afirmat că a avut o discuție cu Macron în care l-a felicitat şi i-a urat noroc în a face faţă provocărilor cu care se confruntă Franţa, în timp ce, în primul său discurs în calitate de președintele ales, Macron a promis că va apăra atât Franța, cât și Europa. 

Liderii României, dar și ai Europei l-au felicitat imediat pe Macron. Printre aceștia s-au numărat Iohannis, Grindeanu, Dragnea, Turcan și Birchall, care spun că rezultatul obținut de Emmanuel Macron este "o victorie pentru Uniunea Europeană" și speră că parteneriatul strategic dintre România şi Franţa va continua. Trump este și el încântat de alegerea Franței și abia așteaptă să colaboreze cu noul președinte, la fel ca și Theresa May.

Bucureștenii s-au întors în stradă. Aceștia au protestat, în ploaie, timp de aproape cinci ore, în Piața Victoriei și în fața Palatului Parlamentului - unde au cântat imnul, au fluturat steagurile României, Statelor Unite ale Americii şi al Braziliei și au scandal că „nu vrem să fim o nație de hoți!” și „nu ați fost votați să vă grațiați” - față de proiectul Legii graţierii care urmează să ajungă luni în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final.

#RecomandareDeLectură Portret de președinte la doar 39 de ani. AFP despre Emmanuel Macron.