Ministrul interimar de externe a declarat vineri, la reuniunea extraordinară a CAE de la Zagreb, că nu există o soluție militară la conflictul din Siria.

UPDATE

În cadrul reuniunii, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reiterat apelul la dezescaladarea imediată a situației din Idlib și la punerea în aplicare a unei încetări durabile a focului: ”Nu există soluție militară la conflictul din Siria. Singurul răspuns viabil este identificarea unei soluții politice”.

Șeful diplomației române a subliniat că trebuie evitată situația în care criza actuală să se transforme într-una regională. De asemenea, Bogdan Aurescu s-a referit la situația umanitară și de securitate extrem de îngrijorătoare din Siria și s-a pronunțat în favoarea continuării sprijinului UE pentru ameliorarea crizei umanitare, informează MAE.

Ministrul afacerilor externe a subliniat faptul că ”mai mult ca oricând, este necesar să dăm dovadă de solidaritate cu țările afectate, în special cu Grecia, statul membru UE cel mai afectat” și a subliniat importanța respectării acordului dintre UE și Turcia din 2016.

Miniștrii au adoptat în cadrul reuniunii o declarație comună prin care au reiterat, printre altele, apelul către toate părțile în vederea dezescaladării situației de conflict armat din provincia Idlib, sens în care au subliniat necesitatea încetării imediate a focului, a garantării protecției civililor și a permiterii acordării asistenței umanitare în mod neîngrădit.

+++

Ministrul interimar de externe a declarat vineri, înainte de reuniunea extraordinară a CAE de la Zagreb, că e nevoie de o încetare a focului definitivă în Siria. Bogdan Aurescu a exprimat solidaritatea României cu Grecia, dar și cu Turcia.

”O să discutăm astăzi, în această reuniune foarte importantă a Consiliului Afacerilor Externe, o reuniune extraordinară, despre situația din Siria, din Idlib și despre implicațiile asupra Uniunii Europene. Este o reuniune importantă pentru că trebuie să vedem care sunt măsurile pe care Uniunea Europeană le poate lua pentru a susține Grecia. Ne-am exprimat solidaritatea cu Grecia și trebuie să ne asigurăm că situația de la granița Greciei cu Turcia nu se deteriorează. În egală măsură, este necesar ca situația din Siria să fie abordată într-un mod responsabil de către toate părțile implicate”, a declarat ministrul interimar de externe.

Bogdan Aurescu a mai declarat că miniștrii europeni vor analiza și acordul dintre Rusia și Turcia convenit joi, pentru a vedea implicațiile acestui acord, ”în special asupra situației umanitare din Idlib, care este extremă și devine din ce în ce mai dificilă”.

”România și-a exprimat îngrijorarea profundă față de situația umanitară din această regiune și din acest oraș și singura soluție este, bineînțeles, dezescaladarea conflictului, o soluție politică, iar nu una militară. Avem nevoie de o încetare a focului definitivă. În același timp, este nevoie ca Turcia să respecte aranjamentele agreate în mod formal, inclusiv acordul încheiat în 2016 între Uniunea Europeană și Turcia”, a spus Aurescu.

El a mai adăugat că, în cadrul NATO, România și-a exprimat solidaritatea cu Turcia, un aliat și un partener strategic, cu privire la pierderile de vieți omenești.

”De asemenea, ne-am exprimat solidaritatea cu Grecia, cu privire la situația cu care se confruntă la graniță.Așadar, la această întâlnire importantă de astăzi trebuie să vedem cum poate Uniunea Europeană să se implice mai mult, într-un mod semnificativ”, a spus Aurescu.