Pactul ecologic european (Green Deal) „va crea, cu siguranță, tensiuni” în interiorul UE, care ar putea determina „două sau trei state” să părăsească Uniunea, avertizează fostul președinte român Traian Băsescu, într-un interviu acordat EURACTIV.com.

Traian Băsescu, președinte al României în perioada 2004-2014 și actual europarlamentar din partea PMP (parte a grupului PPE), spune că prioritatea României ar trebui să fie construcția unei infratructuri solide și exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagră.

Fostul președinte consideră că, pentru multe state membre, costurile atingerii obiectivelor de emisii ale Comisiei Europene vor fi cu mult mai ridicate decât banii alocați prin Mecanismul pentru o Tranziție Justă. Iar o parte dintre aceste state nu au resursele necesare sau au alte priorități, a explicat Băsescu în răspunsurile sale la întrebările EURACTIV.

Potrivit acestuia, actuala propunere de finanțare pentru România este „ridicolă”. „Cu 10 miliarde de euro este imposibil să închizi întreaga producție de energie bazată pe cărbune din țara noastră”, susține Traian Băsescu.

El menționează că aproximativ 40% din energia consumată în România provine din centrale ce funcționează pe bază de cărbune, iar neutralizarea acestora, recalificarea celor 20.000 de mineri, crearea de noi locuri de muncă în regiune și, cel mai important, înlocuirea acestei surse de energie cu energie verde costă cu mult mai mult.

Pentru a ajuta statele membre UE să investească pentru reducerea emisiilor, Comisia Europeană a anunțat luna trecută crearea unui Mecanism pentru o tranziție justă, care să mobilizeze fonduri UE și să creeze un cadru care să faciliteze și să stimuleze investițiile publice și private necesare pentru tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic. Acesta va include un fond de 7,5 miliarde de euro, dar își propune să mobilizeze investiții totale de cel puțin 100 de miliarde de euro.

România va primi 757 de milioane de euro din acest fond care are drept scop ajutarea regiunilor cu industrii bazate pe combustibili fosili să facă tranziția spre surse de energie regenerabile, dar, pe lângă banii acordați direct, Comisia își propune mobilizarea unor alte fonduri, din surse publice și private, astfel că România ar urma să beneficieze de investiții în valoare de aproximativ 10,1 miliarde de euro.

Pentru Băsescu, suma este însă mult prea mică. 

„Sunt de acord că o țară precum Germania poate urma un astfel de plan, dar România trebuie mai întâi să investească în consolidarea infrastructurii, nu să-și sacrificie dezvoltarea pentru a închide centrale energetice”, susține Băsescu în interviul acordat EURACTIV.

El spune că, dacă pactul ecologic are ca prioritate absolută eliminarea cărbunelui, prioritățile reale ale României includ construirea de autostrăzi, modernizarea căilor ferate, sistyemul de sănătate sau educația, iar toate aceste sisteme sunt subfinanțate.

Iar România nu este singurul stat care ar putea fi dezavantajat de acest pact, consideră Băsescu, care spune că discrepanțele dintre prioritățile UE și cele naționale ar putea genera tensiuni enorme în cadrul Uniunii, ce ar putea duce, în cele din urmă, la posibilitatea ca unele state să analizeze dacă nu ar fi mai bine să iasă de tot.

Pe de altă parte, subliniază fostul președinte, dacă pactul ecologic va recunoaște caracteristicile specifice ale fiecărui stat membru, va fi cu adevărat benefic și va stimula economia, precum și calitatea vieții în întreaga Uniune. „Acesta ar putea fi un proiect colosal, care va schimba nu doar economia noastră, dar și stilul de viață, dacă este finanțat adecvat, fără a afecta politicile tradiționale ale UE, cum ar fi politica agricolă comună și politica de coeziune”.

Citiți interviul complet acordat de Traian Băsescu pe www.euractiv.com