Președinta S&D, Iratxe Garcia Perez, a declarat marți, la Strasbourg, că României și Bulgariei, state membre care așteaptă de mulți ani să fie primite în Schengen, li se face o nedreptate.

Spațiul de călătorie fără frontiere ar trebui extins pentru a include Bulgaria și România cât mai curând posibil, urmează să solicite eurodeputații într-o dezbatere care va avea loc miercuri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

”S&D a încercat de mai multe luni să includă subiectul aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Acum a venit timp ca vocea Parlamentului European să fie auzită”, a declarat marți, într-o conferință de presă, lidera Grupului S&D din PE, Iratxe Garcia Perez.

”E evident că celor două țări li se face o nedreptate, ele așteaptă de mulți ani să devină parte a Spațiului Shengen. Nu există argumente pentru a le ține în afara acestui spațiu, îndeplinesc de mulți ani condițiile”, a mai spus Garcia Perez.

În cadrul dezbaterii de mâine cu reprezentanți ai Comisiei Europene și Consiliul Uniunii, eurodeputații vor solicita ca spațiul Schengen să fie finalizat rapid, prin extinderea la toate statele membre UE care doresc să participe.

Eurodeputații vor discuta, de asemenea, despre situația actuală a spațiului Schengen și despre propunerile recente de reformare a normelor și guvernanței acestuia.

O rezoluție va fi supusă la vot în sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

Și Parlamentul European și Comisia Europeană - încă din perioada lui Jose Manuel Barroso - au precizat în mai multe rânduri că România și Bulgaria îndeplinesc cerințele pentru a adera la Schengen.


Pentru a fi aprobată primirea celor două state membre, e nevoie de unanimitate în Consiliu, motiv pentru care Bucureștiul și Sofia nu au mai încercat să pună pe agenda Consiliului acest subiect în ultimii ani, nici măcar în perioada în care România a deținut Președinția rotativă a Consiliului - prima jumătate a anului 2019.

Olanda a fost cea mai vocală împotriva adevării celor două state, dar și Germania, Finlanda, Franța sau Austria și-au exprimat reticența.

În februarie, aflat la București, ministrul francez pentru Europa și afaceri externe, Jean-Yves Le Drian, declara că Franța dorește extinderea spațiului Schengen în cadrul președinției Consiliului Uniunii Europene - prima jumătate a acestui an.

”Spiritul Schengen - libera circulație - presupune controlul strâns al frontierelor, una nu merge fără cealaltă și este esențial să putem reforma Schengen în profunzime, mai întâi pentru a-i consolida guvernarea și pentru a face astfel încât mecanismele de control să fie riguroase și consolidate în toate dimensiunile lor. Aceasta dorim să obținem în cursul Președinției franceze și aici intră și dorința noastră de a extinde Schengen. Știm că România este interesată de această extindere. Suntem într-o dispoziție foarte favorabilă în această privință atât pentru România, cât și pentru Bulgaria și Croația", spunea Jean-Yves Le Drian, în conferința comună cu ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

Dar declarația sa nu a fost urmată de nimic concret în perioada deținerii Președinției rotative de către Franța.

În luna august, cancelarul german Olaf Scholz a apreciat că Bulgaria, Croația și România îndeplinesc criteriile de aderare la Spațiul Schengen. Și liderul Partidului Popular European (PPE) a spus recent același lucru.

"Voi acționa pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline", a promis cancelarul social-democrat.

La începutul lunii august, premierul Nicolae Ciucă a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, că se așteaptă ca România să adere la spațiul Schengen "înainte de sfârșitul acestui an".

În ultima perioadă, Olanda nu a avut nicio reacție privind subiectul.

Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) spune că s-ar putea lua o decizie la Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) din decembrie. Până atunci însă România ar trebui să facă un prim pas: o reevaluare făcută de Comisia Europeană, cu sprijinul experților statelor membre, privind respectarea noilor criterii Schengen.

”E o reevaluare voluntară, dificilă pe care România trebuie să o treacă cu bine. Experții vor prezenta la mijlocul lunii octombrie un raport în acest sens ce urmează să fie discutat și analizat de statele membre”, explică Victor Negrescu.