Autoritatea Electorală Permanentă a lansat site-ul votstrainatate.ro, o platformă online pe care cetăţenii români din diaspora care vor să voteze la alegerile prezidenţiale din acest an se pot preînregistra.

”Până cel mai târziu la 17 octombrie, Compania Naţională Poşta Română va trebui să expedieze plicurile conţinând documentaţia pentru votul prin corespondenţă. Cel mai important lucru este că astăzi (marți - n.r.) vom lansa public site-ul votstrainatate.ro care va cuprinde posibilităţile de preînregistrare a cetăţenilor care se află în străinătate în data de 10 noiembrie, respectiv 24 noiembrie. Pe această platformă veţi găsi cele două variante pentru cetăţenii români care se află în străinătate, în primul rând preînregistrarea pentru secţia de votare şi preînregistrarea pentru a cere vot prin corespondenţă", a declarat într-o conferință de presă preşedintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Florin Mituleţu-Buică, relatează Agerpres.

Momentan, pagina votstrainatate.ro e în construcție.

Cetăţenii români care votează în străinătate la secţiile de votare trebuie să facă o cerere pe platforma online a AEP menţionând ţara şi localitatea unde doresc să voteze, apoi vor fi înscrişi în lista electorală permanentă, cu opţiunea pe care au solicitat-o.

"Platforma aceasta va fi operaţională din momentul promulgării de către preşedintele României a legii privind modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală. Noi suntem pregătiţi să preînregistrăm toţi cetăţenii care vor să voteze", a spus preşedintele Autorității Electorale Permanente.

Dacă un cetățean optează ințial pentru votul prin corespondență, iar ulterior decide să voteze la o secție, el va putea face acest lucru.

Votul prin corespondență în Diaspora a fost folosit la ultimele alegeri parlamentare, din 2016, dar nu a avut succes. Circa 9.000 de români s-au înscris.