Cum se pot preînregistra românii din Diaspora pentru a vota la prezidențiale
Autoritatea Electorală Permanentă a lansat site-ul votstrainatate.ro, o platformă online pe care cetățenii români din diaspora care vor să voteze la alegerile prezidențiale din acest an se pot preînregistra.
”Până cel mai târziu la 17 octombrie, Compania Națională Poșta Română va trebui să expedieze plicurile conținând documentația pentru votul prin corespondență. Cel mai important lucru este că astăzi (marți - n.r.) vom lansa public site-ul votstrainatate.ro care va cuprinde posibilitățile de preînregistrare a cetățenilor care se află în străinătate în data de 10 noiembrie, respectiv 24 noiembrie. Pe această platformă veți găsi cele două variante pentru cetățenii români care se află în străinătate, în primul rând preînregistrarea pentru secția de votare și preînregistrarea pentru a cere vot prin corespondență", a declarat într-o conferință de presă președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Florin Mitulețu-Buică, relatează Agerpres.
Momentan, pagina votstrainatate.ro e în construcție.
Cetățenii români care votează în străinătate la secțiile de votare trebuie să facă o cerere pe platforma online a AEP menționând țara și localitatea unde doresc să voteze, apoi vor fi înscriși în lista electorală permanentă, cu opțiunea pe care au solicitat-o.
"Platforma aceasta va fi operațională din momentul promulgării de către președintele României a legii privind modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală. Noi suntem pregătiți să preînregistrăm toți cetățenii care vor să voteze", a spus președintele Autorității Electorale Permanente.
Dacă un cetățean optează ințial pentru votul prin corespondență, iar ulterior decide să voteze la o secție, el va putea face acest lucru.
Votul prin corespondență în Diaspora a fost folosit la ultimele alegeri parlamentare, din 2016, dar nu a avut succes. Circa 9.000 de români s-au înscris.
Background
Sistemul de monitorizare trebuie să rămână la STS
În ceea ce privește sistemul de monitorizare a prezenței la vot, Florin Mitulețu-Buică a declarat că ar trebui să rămână deocamdată la Serviciul de Telecomunicații Speciale, să funcționeze ca până acum, iar în viitor, dacă vor exista posibilități tehnice și legale, să fie preluat de AEP.
Deloc subtilă, Carmen Dan s-a dezlănțuit marți, în Comisia parlamentară de anchetă privind eventuale fraude la europarlamentare, împotriva STS, pledând ca sistemul să fie gestionat de o firmă privată.
Comentarii