Președintele Klaus Iohannis va pleda, la Consiliul European, pentru implementarea rapidă și unitară a certificatelor verzi digitale, reiterând ideea ca acestea să nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetățenilor la libera circulație.

Reuniunea extraordinară a Consiliului European va avea loc în perioada 24-25 mai 2021, la Bruxelles.

Principalele subiecte aflate pe agenda Consiliului European vizează coordonarea la nivelul Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19, combaterea schimbărilor climatice, relațiile Uniunii cu Rusia și cu Marea Britanie, informează Administrația Prezidențială.

Referitor la pandemia de COVID-19, președintele României va susține asigurarea unei coordonări strânse între statele membre, precum și menținerea unei abordări vigilente în continuare.

Klaus Iohannis va pleda ”pentru implementarea rapidă și unitară a certificatelor verzi digitale la nivel european, reiterând ideea ca acestea să nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetățenilor la libera circulație”.

Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului au ajuns joi seara la un acord provizoriu pentru elaborarea certificatelor COVID-19 care să faciliteze călătoriile în interiorul Uniunii.

Textul legislativ va fi supus votului Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European pe 26 mai și, dacă va trece de votul din comisie, va fi dezbătut ăn prima sesiune plenară din iunie.

Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital.

Certificatul verde digital ar trebui să fie funcțional de la 1 iulie, a declarat vineri comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

Totodată, președintele României va susține operaționalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru statele din afara Uniunii Europene.