Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele francez, Emmanuel Macron, au propus astăzi modificarea tratatelor, cu ocazia încheierii Conferinței privind viitorul Europei. 13 state, inclusiv România, se opun.

„Am susținut mereu că votul în unanimitate în anumite domenii cheie pur și simplu nu mai are sens", a declarat Ursula von der Leyen în cadrul unui discurs susținut în plenul Parlamentului European.

Reformarea UE e necesară, dar dacă vor trebui schimbate tratatele, a spus șefa CE, adăugând că Europa trebuie să joace un rol mai important, în domenii precum sănătatea sau apărarea. 

La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a susținut necesitatea unei convocări a unei convenții pentru a discuta posibile modificări la tratate UE.

„Va trebui să ne reformăm textele, este evident. Una dintre căile acestei reforme este convocarea unei convenții de revizuire a tratatelor. Este o propunere a Parlamentului European și eu sunt de acord cu ea", a spus Macron.

Și Germania dorește o modificare a tratatelor și abolirea unanimității în procesul decizional privind politică externă a Uniunii, a declarat Anna Lührmann, ministrul de stat pentru Europa, într-un interviu acordat EURACTIV.

Săptămâna trecută, PE a făcut apel la declanșarea unei proceduri de schimbare a tratatelor europene. 

Treisprezece țări din UE se opun declanșării unei proceduri pentru schimbarea tratatelor europene. Printre ele și România.

Cele 13 state semnatare ale textului publicat de Suedia susțin că nu exclud nicio opțiune „în acest stadiu”, dar vor să studieze mai întâi propunerile de reformă prezentate liderilor UE după Conferința privind viitorul UE.