Malta a devenit al 25-lea stat membru UE care a transmis Comisiei Europene propunerea sa privind planul de redresare și reziliență.

Planul Maltei prevede obținerea unor granturi în valoare totală de 316,4 milioane de euro, care ar finanța investiții în transport durabil, economie circulară, energie curată și eficiență energetică în clădiri, transformare digitală a administrației publice și a sistemului juridic, proiecte care vizează sectoarele sănătății și educației, precum și reforme instituționale.

Potrivit Comisiei, Mecanismul de Redresare și Reziliență va juca un rol crucial în a ajuta Europa să iasă mai puternică din criza economică generată de pandemia de COVID-19 și va asigura tranzițiile la o economie mai prietenoasă cu mediul și mai digitalizată.

Mecanismul de redresare și reziliență este elementul central al instrumentului NextGenerationEU, cu împrumuturi și granturi în valoare totală de 672,5 miliarde de euro. Fondurile pot fi utilizate pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor făcute de țările UE pentru a atenua impactul economic și social al pandemiei de COVID-19 și a face economia Europei mai durabilă, mai rezilientă și mai bine pregătită pentru provocările și oportunitățile oferite de tranziția către o economie verde și de tranziția digitală.

Pentru a accesa fonduri din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, statele membre prezintă planuri naționale de redresare și reziliență, care vor fi aprobate de Consiliul UE, în urma unei evaluări făcute de Comisia Europeană. 

Până acum 25 de state membre și-au transmis planurile de redresare către Comisie, Bulgaria și Olanda fiind singurele țări care încă nu și-au finalizat planurile. 

De altfel, Comisia Europeană a evaluat pozitiv deja 16 dintre planurile trimise, iar Consiliul a aprobat chiar marți 12 dintre acestea, deschizând astfel calea către distribuirea primelor fonduri din facilitatea de redresare și reziliență.