Autoritățile din Bruxelles au decis marți suspendarea și evacuarea Conferinței conservatorismului naționalist, din motive de siguranță publică. Organizatorii s-au plâns de "cancel culture” și "sfârșitul libertății de exprimare în Europa".

Poliția belgiană a intrat în clădire pe la prânz cu un mandat de închidere a conferinței, în urma presiunilor din partea activiștilor și politicienilor, inclusiv a organizațiilor antifasciste și a primarului comunei.

"Am emis un ordin de interzicere a conferinței în interesul siguranței publice”, a postat pe X primarul comunei Saint-Josse-Ten-Noode, din regiunea Bruxelles, unde are loc conferința, adăugând: "Extrema dreaptă nu este binevenită”.

Printre vorbitorii cheie la Conferința conservatorismului naționalist din 2024, programată pentru marți și miercuri (16-17 aprilie), se numără premierul ungar Viktor Orbán, candidatul francez la președinție și liderul de extremă dreapta Eric Zemmour (Reconquete) și fostul prim-ministru polonez Mateusz Morawiecki (PiS).

Inițial, poliția a intrat în sală pentru a cere închiderea evenimentului, potrivit reporterilor Euractiv prezenți la fața locului, dar, în cele din urmă, au rămas afară, pe trotuar – în timp ce în interiorul clădirii au avut loc discuții. Un polițist, care a discutat cu organizatorii, a confirmat că are un ordin de închidere.

Unul dintre cei mai așteptați vorbitori ai conferinței, fostul europarlamentar și inițiator al Brexit Nigel Farage, se afla pe scenă în momentul în care poliția a percheziționat sala.

"Înțeleg că poliția dorește foarte mult să închidă această conferință, dacă o vor închide, o pot închide cu mine pe scenă, nu-i așa? Dacă se întâmplă sau nu, nu știu, dar mi s-a spus că este timp pentru întrebări”, a spus Farage, după ce s-a întors pe scenă pentru a-și prelungi intervenția.

Într-o postare pe X, Viktor Orbán a dat vina pe poliția din Belgia, spunând: "Bănuiesc că nu au mai putut suporta libertatea de exprimare”.

Zvonurile și nervozitatea s-au răspândit rapid în sala de evenimente, în momentul în care poliția a pătruns în clădire.

"Luăm toate măsurile operaționale necesare pentru a preveni tulburările publice”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliției, Audrey Dereymaeker.

Organizatorii au anunțat: "Poliția de la Bruxelles a avut ordin de închidere a evenimentului pentru că am tulburat liniștea publică, totuși, au trimis doar trei polițiști, așa că atunci când au intrat și camerele de luat vederi s-au speriat și s-au întors afară".

"Puteți să rămâneți înăuntru, dar, dacă ieșiți, nu vă vor mai lăsa să intrați. Dacă vor decide să forțeze închiderea (conferinței), vă asigur că vom continua mâine dimineață într-un alt loc", a spus unul dintre organizatori.

În timp ce evenimentul încă se desfășura în interior, poliția pregătea un perimetru de securitate în afara locației pentru a organiza o ieșire în siguranță a participanților.

Organizatorii au întâmpinat dificultăți încă de la găsirea unei locații. Concert Noble s-a răzgândit în privința găzduirii conferinței, în urma unor presiuni ale activiștilor și politicienilor locali.

A doua locație, Hotelul Sofitel, unde mulți lideri UE stau înaintea summitului care începe miercuri, a reziliat și contractul după ce și-a dat seama de amploarea evenimentului și de lista participanților, în urma plângerilor venite din partea oaspeților și a politicienilor locali.

"Hotelul, care a semnat contractul vineri, a examinat natura evenimentului și cine sunt invitații”, a spus primarul din Etterbeek, Vincent De Wolf. "O adunare de această dimensiune nu este lipsită de riscul unor tulburări".

Totuși, organizația a găsit un al treilea loc, Claridge.

"Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile reprezintă nimic mai puțin decât o criză pentru libertatea de exprimare și exprimare politică pentru întreaga Europă”, a declarat Frank Furedi, directorul Mathias Corvinus Collegium, think tank-ul lui Orbán din Bruxelles, unul dintre sponsorii evenimentului.

"Este o tragedie absolută faptul că este binevenită cancel culture la Bruxelles: chiar inima Uniunii Europene".

El a adăugat: "Toată lumea, indiferent de afilierea politică, ar trebui să fie îngrijorată de ceea ce se întâmplă aici".

Paul Coleman, director executiv al Alliance Defending Freedom, a declarat pentru Euractiv că ordinul poliției este contestat în instanță.

"Dacă instanța nu intervine, atunci poliția va fi probabil aici mâine blocându-i pe oamenii care vor dori să intre, ceea ce nu am mai văzut așa ceva în viața mea".

Coleman trebuia, de asemenea, să participe la unul dintre panelurile despre "atacurile politice asupra credinței și familiei”.

Nu este clar dacă evenimentul va fi mutat pentru a patra oară pentru a continua miercuri, conform planului.