Polonia trebuie să desființeze noua cameră disciplinară pentru judecători pentru ca CE să-i aprobe Planul de Redresare și Reziliență (PNRR), a declarat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Planurile de redresare și reziliență prevăd investiții și reforme, acestea din urmă fiind legate de Semestrul european și de recomandările specifice pentru fiecare țară, a precizat Ursula von der Leyen, adăugând că Polonia are o recomandare veche privind independența justiției. 

Ea s-a referit la ”un angajament clar de dizolvare a Camerei disciplinare, de a pune capăt sau de a reforma regimul disciplinar și de a începe procesul de reinstalare a judecătorilor''.

''Cred că este realizabil, sper că vom ajunge la un acord. Dar partea de reforme este o condiție sine qua non'', a mai spus președinta Comisiei Europene, într-o conferință de presă.

Ministrul polonez al Justiției Zbigniew Ziobro consideră că Polonia nu ar trebui să plătească amenzi stabilite de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în dosarul reformei controversate a justiției sau în cel al neînchiderii unei mine de lignit de la granița cu Cehia.