Președintele Parlamentului European, David Sassoli, s-a declarat miercuri "foarte dezamăgit" de reticența țărilor membre UE în chestiunea migranților,făcând apel la UE "să își asume responsabilitatea" în fața afluxului preconizat de refugiați afgani.

"Nu ne putem preface că nu sunt problemele noastre", a spus David Sassoli, într-o conferință privind viitorul Europei la Forumul anual strategic de la Bled, Slovenia, relatează France Presse și EFE, preluate de Agerpres.

Declarația sa vine la o zi după o reuniune la Bruxelles a miniștrilor de Interne din UE, care au spus că mizează pe țările vecine ale Afganistanului pentru ca refugiații să rămână în regiune și să nu pornească în număr mare spre Europa.

Miniștrii de interne din Austria, Cehia și Danemarca au declarat că afganii care fug din calea talibanilor trebuie să rămână în țările vecine Afganistanului, nu să vină în Europa.

Nici ministrul german de interne, Horst Seehofer, nu s-a arătat favorabil stabilirii unor cifre  precise de refugiați care să fie preluați de statele membre.

Ministrul Lucian Bode a spus, cu jumătate de gură, că Bucureștiul continuă eforturile de aducere a unor cetățeni afgani, dar ”în limitele capacităților naționale și numai după realizarea unor verificări de securitate extrem de riguroase pe care le vor face instituțiile române abilitate, deoarece siguranța cetățenilor noștri este prioritară”.

"Suntem foarte dezamăgiți de concluziile reuniunii", a reacționat șeful PE, cerând Uniunii Europene "să își asume responsabilitatea" și "să creeze o politică unică".

Premierul suveranist al Ungariei, Viktor Orban, prezent la aceeași masă rotundă, a denunțat o astfel de "abordare", care în opinia sa este "susceptibilă de a distruge identitatea culturală a Europei".