Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat vineri seara, după reuniunea miniștrilor de externe, că Vladimir Putin și Serghei Lavrov au fost incluși pe lista de sancțiuni a UE.

UPDATE

„Singurii șefi de stat din lume sancționați de Uniunea Europeană sunt Assad din Siria, Lukașenko din Belarus și acum Putin din Rusia", a declarat Borrell.

Ei sunt adăugați pe lista oficialilor deja sancționați - ministrul apărării și ceilalți membri ai Consiliului de securitate din Rusia, precum și cei 351 de membri ai Dumei de Stat, care au fost de acord cu recunoașterea independenței regiunilor separatiste Lugansk și Donețk. Pe listă se află și 26 de persoane care nu sunt oficiali, dar au legături cu guvernul.

Sancțiunile care îi vizează pe Vladimir Putin și Serghei Lavrov sunt „aceleași” cu cele prevăzute pentru celelalte persoane aflate pe listă, a precizat Borrell, fără a oferi alte detalii.

Sancționați vor fi și oficialii din Belarus care au colaborat cu Rusia pentru invadarea Ucrainei.

„Și nu ne vom opri aici. De asemenea, am adoptat o propunere care-i vizează pe toți cei care oferă un sprijin economic semnificativ regimului” de la Moscova, a anunțat șeful diplomației europene într-o conferință de presă.

Consiliul European a dat joi seara undă verde pentru măsurile restrictive suplimentare adoptate astăzi de Consiliu. 

UE va limita accesul Rusiei la piețele de capital europene și îi va reduce accesul tehnologii esențiale. Astfel, avioanele, piesele și echipamentele pentru industria aerospațială și tehnologia de rafinare pentru industria petrolieră nu vor mai putea fi exportate în Rusia.

Restricțiile se vor aplica și bunurilor cu dublă utilizare (civilă și militară).

Băncile din UE nu vor putea accepta depozite de peste 100.000 de euro de la cetățeni ruși.

Vor fi aplicate și restricții de călătorie.

Întrebat dacă va exista și un al treilea pachet de sancțiuni, Borrell a spus că măsurile de acum sunt „foarte puternice” și au fost adoptate ”foarte rapid”, iar ce ce va întâmpla în viitor depinde și de acțiunile Rusiei.

Referitor la SWIFT, Borrell a spus că nu a existat unanimitate, dar subiectul rămâne o opțiune pentru viitor.

Un oficial UE citat de Reuters a precizat că a treia rundă de sancțiuni va fi discutată săptămâna viitoare și va viza „mult mai mulți” oligarhi ruși. 

+++

Noile sancțiuni ale UE ar putea viza activele președintelui Vladimir Putin și ale ministrului de externe, Serghei Lavrov, relatează agențiile de presă Reuters și dpa, citând surse oficiale.

Sancțiunile ar afecta și sectoarele financiare și energetice ale Rusiei, care au fost deja vizate în runda anterioară de sancțiuni impuse de Bruxelles.

Alte sancțiuni aflate pe masă ar avea ca țintă alți oligarhi ruși, stoparea importurilor de cărbune din regiunea Donbas ocupată de Rusia și decuplarea Rusiei de sistemul interbancar internațional SWIFT.

Miniștrii de externe din cele 27 de state membre s-au reunit în această după-amiază pentru a stabili detaliile pachetului de sancțiuni convenit în principiu de șefii de state și de guverne, reuniți joi seara la Bruxelles în cadrul unui summit de urgență.