Republica Moldova va procura energie electrică din România la un preț de 90 de euro/MWh pentru a acoperi necesarul de 30%, a anunțat vicepremierul moldovean Andrei Spînu.

”România ajută Republica Moldova într-un moment de grea încercare pentru noi. Vom putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (aproximativ 90 EUR/MWh) datorită modificărilor în legislație făcute astăzi (miercuri - n.r.) de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova. Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie”, a scris vicepremierul pe pagina sa de Facebook.

Acesta a precizat că soluția respectivă este disponibilă datorită faptului că s-a reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie, scrie Agora.md.

Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”.

Conform deciziei CSE, Energocom este compania desemnată.

”Apreciem acest ajutor prompt și generos, într-un moment de mare încercare pentru noi. Îndemn cetățenii să economisească, pe cât este posibil, energia electrică și le mulțumesc celor care au răspuns deja apelului autorităților. Facem acest efort împreună, pentru a nu rămâne fără curent, pentru a reduce costurile, dar și pentru viitorul nostru liber. Împreună vom trece de iarna aceasta și vom ieși din ea mai puternici”, a scris pe Facebook președinta R. Moldova, Maia Sandu.