Parlamentul și-a ales președintele - Zinaida Greceanîi, iar Igor Dodon a numit-o pe Maia Sandu în funcția de premier.

21:00

Maia Sandu:

~Dragi cetățeni,

Dictatorul a căzut!

Începând de astăzi, regimul oligarhic este în opoziție. Astăzi am obținut o victorie asupra fricii, a mafiei, a nedreptății! Astăzi deputații s-au unit în ciuda tuturor diferențelor pentru a pune capăt unui regim odios și pentru a îndeplini dorința oamenilor care au ieșit la vot pe 24 februarie. Astăzi începe procesul de curățare a Republicii Moldova, de construire a unui viitor mai bun pentru cetățenii acestei țări.

Prezentul program de guvernare este, în primul rând, o viziune despre cum scoatem țara din captivitate, cum deconstruim acest sistem infect, consolidat cu mare grijă de-a lungul anilor. Nu va fi ușor. Dar noi nu am venit în politică pentru că e ușor, ci pentru că trebuie.Am ajuns în acest moment după multe sacrificii, după decizii extrem de complicate pentru toți. În mod normal, nu ne-am fi asumat asemenea risc și o guvernare în condiții de incertitudine. Însă noi nu trăim în timpuri normale. Trăim poate cea mai dificilă perioadă pentru Republica Moldova”.

(Discursul complet, aici)

19:30 Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a susținut un briefing în care a acuzat faptul că la Chișinău are loc o ”uzurpare a puterii de stat”. El a afirmat că au existat discuții pentru o coaliție PSRM-PDM, dar el nu a fost de acord cu propunerea președintelui Dodon de federalizare a R. Moldova.


19:00 Maia Sandu a declarat că programul său de guvernare se axează pe trei piloni: eliberarea statului din captivitate, scoaterea țării din izolare internațională și relansarea economică prin restabilirea finanțării externe și creșterea nivelului de trai al cetățenilor.

Secretarul de Stat în Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, se arată nedumerit de ultima hotărâre pronunțată de Curtea Constituțională. Potrivit lui, Curtea declară neconstituționale niște hotărâri ale Parlamentului care nici măcar nu au fost încă întocmite în formă scrisă.

18:30 Parlamentul a acordat vot de încredere Guvernului condus de Maia Sandu. Urmează învestirea, depunerea jurământului în fața președintelui, după care Parlamentul se va reuni din nou pentru a demara votarea proiectelor de deoligarhizare.

18:00 Andrei Năstase propune votarea proiectul de hotărâre privind recunoașterea caracterului captiv al statului. Comisia Juridică s-a întrunit în ședință. Năstase a cerut acordarea votului de neîncredere Curții Constituționale și demiterea procurorului general. A fost aprobată hotărârea privind recunoașterea caracterului captiv al statului - 61 de voturi.

17:35 Curtea Constituțională a declarat neconstituțională numirea Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker și a stabilit că toate deciziile votate sâmbătă la Parlament sunt ilegale.


17:29 Igor Dodon a desemnat-o pe Maia Sandu în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

”În conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracțiunilor parlamentare, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat astăzi decretul de desemnare a doamnei Maia Sandu la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Potrivit decretului prezidențial, doamna Maia Sandu este autorizată să întocmească programul de activitate și lista Guvernului și să le prezente Parlamentului spre examinare”, anunță Admnistrația Prezidențială de la Chișinău.

17:20 Armand Goșu pentru Cotidianul.md:

„Nu e cazul să înjurăm MAE și pentru relația cu Moldova, dosarul Republica Moldova a fost la Cotroceni, în ultimii ani. Cred că diplomația românească a reușit în R.Moldova o „performanță” fără precedent: i-a trimis de aceeași parte a baricadei pe reprezentanții SUA, UE și Rusiei. Acești trei actori majori de pe scena internațională sunt împotriva oligarului Plahotniuc, controlat de la București. Sau care controlează segmente din establishmentul românesc, mai ales din cel politic, dar nu numai. Oricum, diplomația românească (chiar dacă MAE nu e implicat!) a făcut istorie în acești ani, de gât cu Plahotniuc. Ar putea concura la premiul Nobel pentru pace. Nu cred că există alt „dosar” internațional, pe care UE, SUA și Rusia să fie de acord. Bonusul, pe care nu doar serviciile (mai puțin SIE și SRI) îl așteaptă, ci și publicul, îl reprezintă ARHIVA FOTO/VIDEO a lui Plahotniuc, în care o să apară destui actuali și foști politicieni (și nu numai) de la București, în posturi nu tocmai onorabile”.

16:20 Ion Ceban (PSRM), Mihai Popșoi (PAS) și Alexandru Slusari (PPDA) au fost aleși vicepreședinți ai Parlamentului.

16:45 „Ceea ce se întâmplă acum în Parlament este o ilegalitate. Totul va fi atacat de noi în mod legal. (...) PDM a pregătit o sesizare la CCM. Avem întrebări cu privire la legitimitatea alegerilor din 24 februarie”, a spus Candu precizând că PSRM ar fi fost finanțat ilegal din afara țării. „Cei care vor încerca să implementeze acele decizii luate astăzi, vor răspunde conform legii”, a declarat Andrian Candu.

15:55 În vârstă de 63 de ani, Zinaida Greceanîi s-a născut în regiunea Tomsk din Siberia. Părinții ei proveneau din satul Cotiujeni (raionul Briceni) și fuseseră deportați de către regimul comunist din Republica Moldova.

Greceanîi a absolvit Universitatea de Stat din Chișinău, unde s-a specializat în domeniul economico-financiar. 

Zinaida Greceanîi a fost membră a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova în Parlamentul Republicii Moldova. A fost ministru de Finanțe și, între 2005 și 2008, premier. A candidat, tot din partea comuniștilor, de două ori la alegerile pentru Primăria Chișinăului, dar fără succes.


Împreună cu Igor Dodon, a părăsit în 2011 fracțiunea PCRM din Parlament, aderând ulterior la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

15:47 Zinaida Greceanîi, candidata socialiștilor din PSRM, a fost aleasă președinta Parlamentului R. Moldova.

15:40 Fotoreportaj Report.md din Parlamentul de la Chișinău.

15:42 Conform „înțelegerii politice temporare” dintre ACUM și PSRM, alegerile locale generale ar urma să aibă loc la 20 octombrie 2019. 

15:00 Igor Dodon a venit în Parlament: „Îmi atacă deja familia, îmi caută rudele! Eu nu voi ceda!”


14:45 SUA susțin eforturile partidelor politice din Republica Moldova de a negocia un acord și de a depăși impasul politic actual. Ambasada SUA a anunțat despre aceasta pe pagina sa de Facebook. Potrivit unui comunicat de presă al ambasadei, oficialilor aleși trebuie să le fie acordat timp maxim posibil și oportunitatea de a ajunge la o înțelegere.„Cetățenii Republicii Moldova merită un guvern pe deplin funcțional, care să-și reia activitatea pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor”, se mai menționează în comunicatul de presă.

14:00 Deputatul ACUM Octavian Țâcu nu a semnat „înțelegerea politică temporară” dintre PSRM și ACUM. El a declarat că va vota doar un guvern care reprezintă emanația exclusivă a blocului ACUM, relatează Report.md.

13:45 Pe rețelele de socializare are loc mobilizarea susținătorilor PDM, prin mesaje private, la un protest programat pentru duminică, 9 iunie.

13:34 Urmează a fi aleasă conducerea Parlamentului și învestit Guvernul. La ședință participă 61 de deputați din totalul de 101.

13:32 Curtea Constituțională a emis sâmbătă o nouă hotărâre prin care menționează că Parlamentul nu este în drept să se întrunească în ședință. 

„În cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilității de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfășoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum și să constituie organe de conducere ale Parlamentului”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

13:30 Socialista Zinaida Greceanîi urmează a fi desemnată în funcția de președinte al Parlamentului, iar președinta PAS, Maia Sandu, în funcția de prim-ministru.

Parlamentul s-a intrunit pe intuneric, deoarece angajații tehnici nu au venit la serviciu și, spun liderii ACUM, nu răspund nici la telefoane.


Președințele ședinței plenare (decanul de vârstă) nu știe română, astfel că vorbește în limba rusă.

+++ 

Dodon: Liniile roșii au fost trecute!
Candu: E trădare de patrie! Cerem demisia președintelui Dodon.

"La 12:30 e posibil să aibă loc la Chișinău o lovitură de stat orchestrată de guvern (adică PDM) contra parlamentului ales", notează Sorin Ioniță, Expert Forum, pe pagina de socializare.

La Chișinău se vorbește despre tentativă de lovitură de stat, trădare de patrie și uzurparea puterii. Președintele a îndemnat cetățenii să stea acasă și s-a adresat ofițerilor din MAI să-și îndeplinească atribuțiile în cazul escaladării conflictelor.

Politicienii nu au reușit până vineri, 7 iunie, să formeze o majoritate și să învestească un nou guvern, iar Curtea Constituțională susține că termenul în care mai puteau face asta a expirat vineri la miezul nopții.

Curtea spune că termenul de „trei luni” din data validării alegerilor (9 martie 2019) statuat în Constituție, pentru formarea noului guvern, înseamnă 90 de zile și că acest termen a expirat la 7 iunie 2019, ora 00.00. Prin urmare, președintele este obligat acum, în opinia Curții, să dizolve Parlamentul și să stabilească data alegerilor anticipate.

Cei din blocul ACUM și PSRM nu sunt de acord însă, cu calendarul Curții Constituționale și susțin că asistăm la o tentativă de lovitură de stat prin intermediul înaltei curți.

ACUM și PSRM pretind că termenul legal expiră sâmbătă, 8 iunie și, după negocierile purtate noaptea, au anunțat convocarea Parlamentului pentru sâmbătă, ora 12.30.

 

Candu cere demisia lui Dodon

„Ceea ce se va întâmpla astăzi în Parlament miroase a uzurparea puterii în stat”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă vicepreședintele PDM, Andrian Candu. El a spus că „tot ce se întâmplă astăzi este trădare de țară și uzurparea puterii în stat și va fi contestat inclusiv la CC, dar și pron proteste”. Candu a prezentat un document cu solicitările transmise vineri de Igor Dodon liderului PDM, Vlad Plahotniuc, pentru formarea unei alianțe PSRM-PDM – una din revendicările PSRM fiind, potrivit lui Candu, federalizarea Republicii Moldova. În opinia lui Candu, aceasta înseamnă trădare de țară și i-a cerut demisia lui Igor Dodon astfel încât, la toamnă, să poată fi organizate, concomitent, alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale noi.

La rândul său, Igor Dodon a anunțat că dispune de informații conform cărora Procuratura s-ar pregăti să intenteze dosare penale, pentru tentativă de lovitură de stat, tuturor deputaților care participă la ședința de sâmbătă a Parlamentului. El a spus că nu va dizolva astăzi Parlamentul și că așteaptă rezultatele negocierilor dintre PSRM și blocul ACUM. În paralel, Dodon a invitat la discuții ambasadorii Federației Ruse, SUA și UE, pentru a afla dacă aceștia vor recunoaște un eventual vot asumat de PSRM și ACUM.

„Conosc că vor fi deschise dosare penale pentru tentativă de lovitură de stat. Dacă vor vota și vor merge înainte (PSRM și ACUM), înseamnă că au curaj. Pe intern, la sigur, Curtea Constituțională nu va recunoaște. Dar pe extern va fi recunoscut oare un asemenea vot și majoritate parlamentară? Am convocat ambasadorii UE, SUA și Federației Ruse la ora 11.00”, a spus Dodon.

Dodon se adresează cetățenilor și ofițerilor MAI

El a spus că „situația este explozivă” și le-a cerut cetățenilor să nu cadă pradă celor care urzesc destabilizarea țării: „Vreau să mă adresez cetățenilor Republicii Moldova: Stați acasă! Știu că încearcă să vă impună să ieșiți în piață. Noi știm cum s-au pregătit pe parcursul ultimilor săptămâni. Dragi concetățeni, nu ieșiți în stradă! Nu ieșiți la proteste astăzi și mâine. Miza este să vă impună. O să infiltreze câteva sute de provocatori... Un mesaj separat către forțele de ordine - în primul rând față de polițiști: domnilor ofițeri, știm că ați primit indicații să nu vă implicați în caz de provocări. În calitate de comandandat al forțelor armate, vă cer să nu admiteți provocările. Situația de azi și de mâine nu va mai fi ca ieri și alaltăieri. Liniile roșii au fost trecute!”, a menționat Dodon la conferința de presă.

El a spus că luni va avea consultări cu fracțiunile parlamentare. Potrivit legii, șeful statului poate dizolva Parlamentul doar după ce Curtea Constituțională constată „circumstanțele ce justifică dizolvarea Parlamentului” (Art.135 lit. f din Constituție).

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a venit la ședința Parlamentului, dar nu a fost lăsat să intre în Parlament. Cei de la pază i-au spus că nu cunosc despre o astfel de ședință.

Știrea se actualizează.