După două zile foarte promițătoare, lotul român avea de ce să spere în a doua jumătate a Campionatelor Europene Feminine. Potențialul s-a arătat din plin, chiar dacă nivelul competițional rămânea, într-adevăr, unul relativ scăzut.

Iar într-un festival continental de orice calibru al performanței, miza principală se dovedea, pe lângă readaptare și căpătare a experienței, obținerea distincțiilor. Ele reprezintă, dincolo de orice, rodul eforturilor lunilor de pură dedicare într-o singură zi a presiunii uriașe. Spectatorii nu au primit accesul în sala principală de pe coasta de sud a Turciei, însă tensiunea și-a făcut loc și în alte moduri.

Întreaga atenție a fost concentrată inițial către exercițiul final pe echipe la senioare. O delegație română pleca mai mult decât încrezătoare în propriile șanse, pentru un motiv suficient de clar. Dominând seara calificărilor, sportivele tricolore erau principalele favorite pentru a se plasa în fruntea ierarhiei, monopolizând astfel rundele dedicate națiunilor, după cele întâmplate la juniori. Deși începutul a fost reprezentat cu pozitivism, fiecare membră a echipei a avut parte de mici ezitări, ceea ce nu a permis egalarea ritmului de joi. Momentul decisiv a fost tratat cu o abordare mai puțin inspirată celei ce a menținut România cu șansă în bătălia pentru victorie. Din nefericire, eroarea Larisei Iordache de la sol a împiedicat revenirea completă a României, care nu a mai putut devansa Ucraina.

Mânată de tristețe, Lari și-a putut stăpâni cu greu frustrarea unui obiectiv ratat. Totuși, împreună cu colegele ei, liderul sportiv al delegației mari avea ocazia de a ținti multiple medalii în ultima turnantă a exercițiilor continentale.

După succesul indubitabil al junioarelor, ghidat unic de Ana Bărbosu, gimnastele cu vârste ceva mai înaintate aveau să revină în centrul atenției pentru a închide Campionatele Europene. După cum aminteam și anterior, dezamăgirea de sâmbătă putea fi lăsată în spate mulțumită unor prestații bune la probele individuale. Șansele erau foarte mari pentru fiecare aparat în parte, mai ales dacă luăm în calcul antecedentele Larisei Iordache. Cu excepția inexactității de la sol din încercarea pe națiuni, atleta bucureșteană a livrat performanțe de vârf în toate celelalte ipostaze. Așadar, ea se afla în mijlocul ecuației medaliilor pe toate ramurile gimnasticii artistice. În trei dintre acestea, o coechipieră meritorie a obținut prezența în finală.

Mai întâi, la sărituri, Ioana Stănciulescu plănuia să îmbunătățească impresia lăsată sâmbătă. Nefiind specializarea ei preferată, constănțeanca reușise să evolueze suficient de bine pentru a spera la o primă distincție individuală. Concurența era însă foarte aspră, adăugându-le pe Zsófia Kovács sau Anastasiia Motak, lângă Iordache.

În prima încercare, constănțeanca s-a descurcat excelent, obținând peste 14 puncte, depășind cota din calificări. Optând pentru a doua tentativă mai conservatoare, Ioana a încheiat cu a treia medie provizorie, care nu putea să fie menținută. Pentru Larisa Iordache, cea dintâi tentativă îi oferea speranțe mari pentru asigurarea unui prim podium. Cea de-a doua a arătat suficient de sigură pentru a o devansa pe Anastasiia Montak. Doar Zsófia Kovács a fost superioară în dificultate româncei de 24 de ani, confirmând statutul principalei favorite. Maghiara își înscria un prim triumf de senioare al unei cariere ce arată tot mai promițător. Ea pornea cu prima șansă în finala secundă a zilei.

Paralelele inegale au reprezentat punctul în care România a pierdut controlul pe plan matematic, dar și psihologic, al concursului pe echipe. O dovadă elocventă este ilustrată și prin faptul că Larisa Iordache a fost singura care a obținut calificarea în competiția propriu-zisă. Locul secund ocupat joi la egalitate cu Barbora Mokošová oferea destulă încredere medaliate olimpice cu bronz de la Londra. Evoluția lui Lari a fost una hotărâtă, În căutarea primei distincții românești la obiectul dublu variat din 2008, Iordache avea nevoie de toate resursele. Din păcate, ea a fost clasată cu trei zecimi mai modest la capitolul execuției decât joi și respectiv sâmbătă. Ea a preluat ultima treaptă a podiumului intermediar, în spatele Zójei Székely și a slovacei amintite. Zsófia Kovács a trecut peste o cumpănă și cucerea detașat a doua medalie de aur consecutivă a după-amiezii. Conaționala din  Ungaria a urmat-o pe locul secund. Barbora Mokošová aducea țării sale prima distincție a istoriei, iar Larisa rămânea cu alte două oportunități.   

Mergeam acum către celelalte specialități disponibile, pentru care căpitanul reprezentativei de senioare își depusese indubitabil candidatura pentru medalia de aur. La bârnă, ea a fost urmată în calificări de Silvia Sfiringu, autoarea celei mai bune execuții. Ambele și-au pus mari speranțe în puntea suspinelor, iar sportiva de 24 de ani demonstrase cu o zi în urmă că se putea ridica la un alt nivel. Faptul respectiv ar fi putut fi împiedicat de factorul oboselii, comparativ cu cea a colegelor. Însă, experiența și-a spus cuvântul. Sportiva născută în Medgidia a stăpânit bine trăirile primei sale provocări individuale. Sfiringu a accesat o dificultate mult superioară celei din calificări. Punctajul de 13,800 reprezenta o provocare mare pentru următoarea concurentă. Coechipiera sa a răspuns cu brio strângând exact 14 puncte. Astfel, Larisa Iordache a asigurat fără probleme României (prin a patra sa medalie de aur continentală) o nouă dublă la bârnă, într-o competiție de rang înalt, prima din 2013 încoace. Imnul național marca un tandem care confirma așteptările, înainte de ultima încercare a competiției.  

Solul a reprezentat un punct culminant al fiecărei zile pentru delegația română. Lidera ei de la Mersin era cea care trebuia să lase la o parte experiența negativă de sâmbătă. Larisa Iordache se impusese în încercarea preliminară, iar o evoluție identică ar fi adus medaliile colective de aur. Trecând peste aspectul respectiv, pilonul lotului tricolor era urmat vineri de alte trei compatrioate. Antonia Duță le-a depășit pe Silvina Sfiringu și Ioana Stănciulescu în drumul către finală. Reperul cel mai jos de vârstă pentru senioare avea o șansă imensă, alături de vestita sa parteneră.

La provocarea eleganței și preciziei, Larisa Iordache plănuia să-și extindă seria pozitivă, culminată anterior, după un prim triumf atât de mult dorit. Încă o dată, în ziua de 20 decembrie 2020, precum și Ana Bărbosu a arătat-o permanent, calculele hârtiei puteau fi împlinite. Destinul a făcut ca proaspăta laureată de pe puntea suspinelor să aibă parte de ultima evoluție a campionatelor. La acel moment, Antonia Duță își completase deja singura încercare a după-amiezii, care o plasase doar în poziția a treia provizorie. Inexactitățile au costat-o pe tânăra din Capitală, ea nefiind capabilă să imite prestația care a adus-o în finală. Conaționala sa a dezvoltat cu succes de departe cea mai ridicată dificultate de tentativă. Elementul respectiv nu a fost punctat inițial de către judecători. Abia după contestația venită, punctajul româncei a fost propulsat către 13,450, peste cel al reprezentantei gazdelor, Göksu Üçtaș Șanlı. Podiumul absolut inedit a fost completat și de o premieră a Israelului, Lihie Raz. Clipe controversate (care aminteau de un celebru episod al anului 1980, întâmplat la Moscova) o puteau priva pe Larisa Iordache de egalarea reperului la sol al Sandrei Izbașa. Din fericire, a treia sa medalie de aur european le-a urmat celor din 2012 și 2014. Liderul tricolorelor își cimenta poziția de cea mai decorată atletă la nivel continental, conform datelor gsp.ro.

O campanie atât de intensă, indiferent de rata absențelor, a reamintit cât de sensibil se pot schimba lucrurile, într-un prezent mult alterat al gimnasticii. O concluzie uimitore ne spune că o singură gimnastă a fost responsabilă pentru aproape jumătate din medaliile totale ale delegației române. În ramura junioarelor, excepționala Ana Bărbosu a obținut șase distincții de aur, la care se adaugă izbânzile Andreei Preda și Mariei Cepelinschi. Pentru senioare, Larisa Iordache s-a reafirmat drept dublă campioană continentală, însoțită fiind și de Silvia Sfiringu. Țara noastră a încheiat cu 14 medalii, dominând ierarhia finală a tuturor ramurilor la Campionatele Europene de Gimnastică, cu adevărat aparte. Următoarele provocări vor fi calificările finale către Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar speranțele rămân moderate pentru un viitor mai bun.

Surse:

Patru medalii pentru România la Campionatele Europene de Gimnastică: Larisa Iordache, cea mai medaliată gimnastă „tricoloră” la CE (gsp.ro)