Procurorii aleargă după doi iepuri și par capabili să reușescă să îi prindă pe amândoi. DNA a cerut încuviințarea urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea și a lui Petre Tobă. Cel din urmă și-a dat demisia. Ponta are probleme în paradisul PSD.

Procurorii anticorupției au cerut luni Senatului încuviințarea urmăririi penale a fostului vicepremier Gabriel Oprea pe care vor să îl pună sub acuzare pentru că îl suspectează că ar fi vinovat de moartea polițistului Bogdan Gigină. În plus, DNA consideră că escorta oficială pe care Gigină o conducea ar fi fost constituită ilegal, la cererea lui Oprea.

Procurorii vor să îl acuze pe Gabriel Oprea de ucidere din culpă și abuz în serviciu, fiind cel care a determinat, prin încălcarea dispozițiilor legale, prezența victimei Gigină Bogdan-Cosmin ca motociclist într-o coloană oficială, împrejurare în care acesta a decedat.

DNA spune că Oprea a profitat de autoritatea pe care funcția de ministru de Interne i-o conferea asupra funcționarilor publici din cadrul acestui minister și a determinat atât însoțirea sa permanentă cu echipaje ale poliției rutiere, cât și modalitatea de formare a acestor echipaje. Și viteza de deplasare era stabilită de către fostul ministrul de Interne, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Gigină.

DNA i-a avut astăzi în vizor și pe cei care l-au protejat pe Gabriel Oprea. Astfel, au cerut încuviințarea începerii urmăririi penale împotriva ministrului de Interne Petre Tobă, pe care îl acuză că a încercat să îl protejeze pe șefii serviciului secret al MAI în fața anchetelor DNA.

Petre Tobă este acuzat de DNA de favorizarea făptuitorului prin faptul că a refuzat să declasifice documente ce ar fi putut fi folosite de procurori drept probe împotriva lui Gabriel Oprea, dar și împotriva șefilor DIPI, serviciul secret al ministerului de Interne.

Iar dacă posibilul doctorat plagiat nu l-a scos pe Petre Tobă din Guvern, acuzațiile DNA au reușit să facă acest lucru. Petre Tobă a anunțat că demisionează din guvern, după ce premierul Cioloș i-a cerut acest lucru.

Tobă spune că și-a dat demisia pentru a evita implicarea MAI într-un scandal public în apropierea alegerilor parlamentare și nu a ratat ocazia de a-și prezenta realizările mandatului său.

Politica a avut o zi agitată, mai ales și din cauza faptului că Victor Ponta se arată nehotorât în privința rămânerii sau nu în PSD.

Ponta a subliniat că nimeni din conducere nu i-a cerut încă sprijinul pentru alegerile parlamentare, ci doar cei din organizația PSD Gorj, unde a depus cererea pentru a participa la alegerile parlamentare.

Fostul premier spune că rămânerea sa în PSD nu depinde numai de el, adăugând că ”poate actuala conducere îl împrumută la altă echipă”. El a mărturisit că a ajutat Partidul România Unită, un partid despre care crede că este nevoie în România și că ar putea face echipă cu social-democrații.

Speranța lui Ponta a fost spulberată, însă, când Liviu Dragnea a spus că PSD nu se va alia cu PRU, un partid extremist care are parteneriate cu formațiuni suspectate că sunt finanțate din est.

Pe plan extern, veștile rele sunt legate de acordul comercial transatlantic (TTIP), care este în impas.

Din ce în ce mai mulți oficiali europeni se pronunță în defavoarea acordului, ale cărui prevederi încă rămân un mister. Principalele două economii europene, Franța și Germania, sunt împotriva TTIP, un vast și complex acord, care ar reglementa relațiile comerciale dintre cele mai mari două puteri economice ale lumii – Uniunea Europeană și Statele Unite.

Principala nemulțumire legată de TTIP se pare că este lipsa de transparență în negocieri, care ascunde faptul că europenii cedează teren în fața americanilor.

Iar în Turcia apele nici acum nu par să se fi liniștit. Înaltul Consiliu al judecătorilor și procurorilor (HSYK) a decis demiterea altor 543 de judecători și procurori, ultima măsură luată împotriva oficialilor bănuiți de susținere față de autorii puciului eșuat din 15 iulie. HSYK a demis în total circa 3.300 de angajați din domeniul justiției.