EurActiv.ro și Reprezentanța Comisiei Europene în România organizează cel mai important eveniment al anului în domeniul finanțării IMM: Conferința internațională dedicată programelor de finanțare pentru firme mici și mijlocii, disponibile din 2015. 

În acord cu eforturile instituțiilor Europene și statelor membre de a susține dezvoltarea IMM-urilor, EurActiv.ro și Reprezentanța Comisiei Europene în România intenționează să contribuie la promovarea instrumentelor din domeniu prin intermediul unei conferințe internaționale. Evenimentul urmărește să aducă împreună actori publici relevanți din România, autorități europene și reprezentanți ai IMM-urilor din Romania.

Evenimentul va beneficia de prezența celor mai importanți speakeri la nivel european și național, pe acest domeniu, precum:

 

 • Corina CREȚU, Comisar European pentru Politica Regională
 • Hubert COTTOGNI, Director, Head of Mandate Management, Fondul European de Investiții
 • Eugen TEODOROVICI, Ministrul Fondurilor Europene
 • Regina FILIPOVA FUCHSOVA, Dr., Manager Regional Europa Centrală, EURid
 • Gabriel FRIPTU, Director General, Direcția Programe Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice
 • Bogdan ALECU, Director, Direcția LEADER, investiții neagricole și RNDR, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
 • Otilia-Claudia ȘOȘ, Ofițer de proiect, Comisia Europeană, Agenția Executivă pentru IMM

 • Silvia CIORNEI, Președinte, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM

 • Livia STAN, Director General, Direcția Generală Ajutor de Stat, Ministerul Finanțelor Publice

 • Florin JIANU, Președinte Patronatul Tinerilor Întreprinzători, fost Ministru pentru IMM, mediu de afaceri și turism

 • Ovidiu NICOLESCU, Consiliul Național pentru IMM din România

 

Organizatori

Conferința este organizată de EurActiv.ro și Reprezentanța Comisiei Europene în România și are ca partener principal Telekom România. Evenimentul este dezvoltat în parteneriat cu EURid, Banca Comercială Română și Alpha Bank România și va beneficia de sprijinul VAPRO, Camera de Comerț Olandeză-Romană, Schuman Associates si www.immromania.ro.

EurActiv Romania este parte din rețeaua EurActiv – o structură media pan-europeană, compusă din birouri independente și integrate, care distribuie stiri locale privind politici europene.

Context:

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) sunt esențiale pentru dezvoltarea economică și bunăstarea socială. Ele sunt motoare pentru inovare și competitivitate, creează locuri de muncă și contribuie, într-o manieră verticală în cadrul circuitului economic, la dezvoltarea unor noi piețe și tehnologii.

Având în vedere importanța economică și socială a IMM-urilor, Uniunea Europeană (UE) și statele membre au creat o serie de instrumente financiare și legislative care urmăresc să faciliteze dezvoltarea lor. În acest sens, IMM-urile au acces la oportunități de finanțare specifice și programe dedicate și beneficiază de asistență adaptată pentru activitățile lor.

În urma adoptării noului cadru financiar al Uniunii 2014-2020, aceste oportunități și facilități au fost actualizate. Astfel, o serie de noi instrumente vor completa inițiativele curente și vor îmbunătății orizontul și profunzimea susținerii oferite IMM-urilor pe teritoriul UE.

Agregarea expertizei internaționale

În acord cu eforturile instituțiilor Europene și statelor membre de a susține dezvoltarea IMM-urilor, EurActiv.ro și Reprezentanța Comisiei Europene în România intenționează să contribuie la promovarea instrumentelor din domeniu prin intermediul unei conferințe internaționale. Evenimentul urmărește să aducă împreună actori publici relevanți din România, autorități europene și reprezentanți ai IMM-urilor din Romania.

Abordând numeroase subiecte, de la descrierea generală a finanțărilor la programe europene specifice, precum COSME si Orizont 2020, conferința își propune să informeze reprezentanții IMM-urilor din România în ceea ce privește oportunitățile de dezvoltare. De asemenea, evenimentul va facilita schimbul de experiență și îmbunătățirea cooperării dintre autoritățile naționale și cele europene pentru aplicarea inițiativelor europene dedicate IMM-urilor.

Corina Crețu: Comisia Europeană va lansa în martie o platformă cu rol de asistență tehnică pentru proiectele cu finanțare UE

Mai mult pe EurActiv »