Emmanuel Macron și Marine Le Pen se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 7 mai.


Emmanuel Macron este câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale, cu 23,75% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale definitive anunțate luni dimineața de Ministerul de Interne. Marine Le Pen a fost a doua, cu 21,53% din voturi.

Candidatul dreptei Francois Fillon s-a clasat pe locul 3, cu 19,91% din voturi, urmat de Jean-Luc Melenchon - cu 19,64% și candidatul socialiștilor Benoit Hamon - cu 6,35%.

+++

Emmanuel Macron are 23,54%, iar Marine Le Pen - 22,33%, după numărarea a 40 de milioane de voturi.

+++

Emmanuel Macron ar învinge-o detașat pe Marine Le Pen în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, potrivit unor sondaje realizate duminică seară după anunțul rezultatelor din turul întâi, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Pentru institutul Ipsos Sopra Steria, candidatul mișcării En Marche! ar obține 62% din voturi, față de 38% pentru șefa partidului Frontul Național.

Sondajul institutului Harris Interactive indică o diferență mai mare, cu 64% în favoarea lui Emmanuel Macron și 36% pentru Marine Le Pen.

+++

După numărarea a 30 de milioane de voturi: Marine Le Pen - 23,45%, Emmanuel Macron - 22,89%, Francois Fillon - 19,71%, Jean-Luc Melenchon - 18,51%. 

+++

Marine Le Pen a făcut apel la ”eliberarea poporului francez” și la înfrângerea ”moștenitorului lui ”François Hollande”.

”Voi m-ați adus în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Aș dori să-mi exprim recunoștința mea cea mai profundă. Acest rezultat este unul istoric, îmi revine imensa responsabilitate de a apăra națiunea franceză și independența sa”, a declarat Marine Le Pen.

Tatăl său, Jean-Marie Le Pen a declarat și el că Macron este un ”socialist deghizat”.

+++

Ciocniri violente s-au produs duminică seară la Paris între câteva sute de manifestanți declarându-se "antifasciști" și poliție, în seara primului tur al alegerilor prezidențiale în urma cărora centristul Emmanuel Macron și lidera de extrema dreaptă Marine Le Pen s-au calificat pentru turul secund, transmite AFP, preluată de Agepres.

Forțele de ordine au încercat să îi respingă pe manifestanții care au ocupat Piața Bastiliei, a constatat un corespondent al agenției France Presse. Tineri, unii purtând cagule și numeroși îmbrăcați în negru, au aruncat în direcția polițiștilor cu sticle și petarde.

O sursă din cadrul forțelor de ordine a informat că polițiștii au fost atacați cu proiectile. Trei persoane au fost reținute.

+++

”Francezii și-au exprimat dorința de înnoire. Logica noastră până la alegerile legislative este de a ne asigura un sprijin cât mai larg", a declarat, pentru AFP, Macron. 

+++

Și Francois Fillon a cerut susținărilor săi să-l voteze pe Emmanuel Macron.

+++

Prezența la vot a fost mare, în jur de 80%.

+++

Partidul Socialist a suferit o înfrângere uriașă, candidatul său Benoît Hamon obținând doar 6,5%. De altfel, lipsa de popularitate l-a determinat pe actualul președinte socialist, Francois Hollande, să nu candideze pentru un al doilea mandat, o premieră în istoria modernă a Franței. 

Hamon a recunoscut că alegătorii au dat "o sancțiune istorică" Partidului Socialist.

El le-a cerut votanților săi ca în turul al doilea să-l voteze pe Emmanuel Macron, precizând că Marine Le Pen este ”inamicul Republicii Franceze”. Macron a fost membru al Partidului Socialist până în aprilie 2016 și consilier al președintelui Hollande, apoi ministru al Economiei.

+++

Sondajul Kantar Sofres, realizat pentru TF1, îi dă la egalitate pe Macron și Le Pen - cu câte 23%, și pe Jean-Luc Mélenchon și François Fillon - cu câte 19%.

 +++

Potrivit primelor exit-polluri, Emmanuel Macron are între 23% și 24%, în timp ce Marine Le Pen are 22% - 22,5%. François Fillon are în jur de 20%, iar Jean-Luc Mechelon - 19,5%.

+++

Votul s-a încheiat pe teritoriul Franței la ora locală 20:00 (21:00, ora României).

+++

În multe orașe din străinătate, francezii stau la coadă ore bune pentru a putea vota la ambasade și consulate.

+++

La ora 17:00 (18:00, ora României), prezența la vot a fost de 69,42%, a anunțat Ministerul de Interne. În 2012, la aceeași oră prezența a fost de 70,59%.

+++

Potrivit unui sondaj realizat la urne și consultat de televiziunea belgiană RTBF, Emmanuel Macron are 24%, iar Marine Le Pen - 22%. Pe poziția a treia se află Francois Fillon - 20,5%, urmat de Jean-Luc Mélenchon - 18%.

+++

28,54% dintre alegătorii francezi au votat până la ora locală 12:00 (13:00, ora României), cifră comparabilă cu cea înregistrată în primul tur al prezidențialelor din 2012. Atunci, până la ora 12:00 au votat 28,29% dintre alegători.

+++

Aproximativ 50.000 de polițiști și 7.000 de soldați au fost desfășurați pentru a-i proteja pe francezii care se vor prezenta la urne. Ei au de ales dintre 11 candidați. Cum nimeni nu poate obține 50% din primul tur, primii doi clasați vor merge în turul al doilea, care va avea loc pe 7 mai.

Urnele s-au deschis la ora locală 8:00 (9:00, ora României) și se vor închide la 20:00 (21:00, ora României). La scurt timp după încheierea procesului de vot sunt așteptate primele exit-polluri. În teritoriile franceze pe peste mări, votul a început de sâmbătă, scrie BBC Online.

Doar patru candidați au șanse reale pentru a ajunge în turul al doilea: conservatorul François Fillon, liderul extremei drepte Marine Le Pen, centristul Emmanuel Macron și reprezentantul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon.

Sondajele îi creditează pe Emmanuel Macron și Marine Le Pen cu cele mai mari șanse de a ajunge în turul al doilea.

Candidații au reușit să creeze dezbateri aprinse în campanie, printre cele mai importante subiecte aflându-se relația Franței cu UE și viitorul Europei, imigrație, economie și identitatea franceză. 

Măsurile suplimentare de securitate au fost instituite în ziua votului, după ce Karim Cheurfi, un infractor condamnat, a împușcat mortal, joi seara, un ofițer de poliție pe bulevardul parizian Champs Elysees. 

Cheurfi a fost ucis de forțele de securitate, iar asupra lui a fost găsit un mesaj de susținere pentru ISIS. 

Securitatea națională s-a numărat și ea printre principalele subiecte discutate în campanie. Candidații au fost acuzați că au exploatat atactul de joi în scopuri pur electorale.