Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, favorabil continuării orientării centriste a actualului cancelar german Angela Merkel, a fost ales sâmbătă președinte al Uniunii Creștin-Democrate (CDU).

Alegerea lui Armin Laschet la șefia CDU îl plasează în pole position pentru a deveni următorul cancelar german, relatează Reuters, DPA și AFP, relatează Reuters, DPA și AFP, citate de Agerpres.

Cu o majoritate de 521 de voturi dintre cei 1.001 delegați invitați să voteze, Armin Laschet l-a devansat pe Friedrich Merz (466 voturi), rival al istoric al cancelarului și favorabil unei cotituri spre dreapta, potrivit rezultatelor unui scrutin intern și va conduce tabăra conservatoare în alegerile generale din septembrie.

Citește și: CDU, în căutarea unui lider

Tradițional, șeful CDU devine candidat la cancelaria germană pentru "Uniune", alianța între CDU și Uniunea Creștin-Socială din Bavaria (CSU).

Noul lider al CDU a câștigat alegerile în fața altor doi candidați, ultraconservatorul Friedrich Merz și expertul în politică externă Norbert Rottgen. Dar sondajele arată că adevăratul lider conservator popular este Markus Soder, membru al CSU. Până în prezent, niciun cancelar german nu a provenit din rândurile CSU. În cursul alegerilor legislative din 1980 și 2002, Uniunea a prezentat într-adevăr un candidat din partea CSU, dar scrutinul a fost câștigat de fiecare dată de social-democrați, conform La Tribune, mai arată sursa citată.