Rusia a lansat peste 20 de rachete de croazieră și două drone la primele ore ale zilei de vineri asupra kievului și a mai multor orașe din Ucraine. Cel puțin 16 persoane au murit, printre care trei copii.

Atacurile au loc în contextul în care se așteaptă ca forțele ucrainene să lanseze o contraofensivă cu echipamentul militar nou, inclusiv tancuri, primit de la aliații săi occidentali, după ce forțele ruse au avansat puțin în ofensiva de iarnă, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Atacurile cu rachete au vizat și capitala Ucrainei, primul atac în aproape două luni, deși nu s-au raportat ținte atinse. Administrația orașului a declarat că forțele aeriene ucrainene au interceptat 11 rachete de croazieră și două vehicule aeriene fără pilot deasupra Kievului.

Un bloc cu nouă etaje din orașul Uman, centrul Ucrainei, a fost lovit de rachete. 14 persoane au murit în acel atac, potrivit Ministerului de interne, inclusiv doi copii de 10 ani. Poliția națională ucraineană a declarat că 17 persoane au fost rănite și trei copii au fost salvați din dărâmături. Nouă au fost internați în spital.

În orașul Dnipro din centrul țării o rachetă a lovit o casă și un copil și o tânără au fost uciși, a declarat primarul Boris Filatov pe Telegram. De asemenea, trei persoane au fost rănite în tirul cu rachetă.

Atacurile au avut loc la câteva zile după ce președintele Volodimir Zelenski a spus că el și liderul chinez Xi Jinping au avut o convorbire telefonică "lungă și semnificativă" în care Xi a spus că guvernul său va trimite un trimis pentru pace în Ucraina și alte națiuni.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că bombardamentul de vineri a arătat că Kremlinul nu este interesat de un acord de pace.

"Loviturile cu rachete ucigând ucraineni nevinovați în somn, inclusiv un copil de 2 ani, sunt răspunsul Rusiei la toate inițiativele de pace”, a scris el pe Twitter. "Calea către pace este alungarea Rusiei din Ucraina".

Oficialii ucraineni au anunțat săptămâna trecută că au primit rachete Patriot de fabricație americană, oferind Kievului un instrument mult așteptat împotriva atacurilor aeriene ruse, dar nu se știe momentan dacă sistemul a fost folosit vineri.

Atacurile Rusiei de vineri au loc la o zi după ce Kremlinul a anunțat că orice inițiativă care ar putea pune capăt războiului este binevenită, referindu-se la convorbirea telefonică între liderul chinez Xi Jinping și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.