Înaintea summitului special, convocat de Jean-Claude Juncker pe tema refugiaților, opoziția la planul său de asanare a crizei este anunțată deschis. România, Bulgaria și Serbia au anunțat chiar închiderea granițelor, la nevoie.

Dacă țările de pe ruta balcanică se vor coordona mai bine și vor prelua mai mulți refugiați, atunci situația din regiune, dar și din Europa, se va ameliora. Acesta este raționamentul de bază al planului Juncker, ce va fi discutat duminică, la summitul extraordinar convocat de președintele Comisiei Europene. Numai că statele invitate au lăsat deja să se înțeleagă că ideea li se pare proastă.

Ce propune Juncker?

  • Țările care se află pe ruta balcanică ar trebui „să ia distanță de la atitudinea de a transporta pur și simplu refugiați la frontiera cu alt stat, fără acordul acestuia”. „O politică de simplă direcționare către țara vecină nu este acceptabilă”, mai scrie în documentul obținut de presa germană.
  • Un schimb mai bun de informații între statele de pe ruta balcanică. De exemplu, Serbia înregistrează majoritatea refugiaților, dar nu dă mai departe informațiile către Croația, pentru că Belgradul nu e membru al UE. Aceeași situație e valabilă și în cazul Macedoniei.
  • Pentru a facilita comunicarea, președinții de state și guverne ar urma, conform dorinței lui Juncker, să numească în termen de 24 de ore, deci până luni, o persoană de contact din cabinetele personale.
  • În fine, statele balcanice ar trebui să accepte mai mulți refugiați și să le ofere acestora facilități suficiente, chiar dacă temporar. Dacă țările nu pot face asta cu mijloace proprii, atunci ar urma să declanșeze mecanismul de urgență european în caz de catastrofă.
  • Juncker spune cât se poate de clar că, în unele state balcanice, tratamentul refugiaților este inuman și inacceptabil.

Ce spun statele balcanice și est-europene? 

  • Premierul croat Zoran Milanovic a declarat despre planul Juncker că „cine a scris acest document nu înțelege care e situația din teren”. Croația nu va accepta preluarea de refugiați pe termen mai lung în locul redirecționării acestora către Slovenia. Iar Milanovic a spus clar: „Nu voi prelua niciun fel de răspundere pentru Croația la această reuniune”.
  • România, Bulgaria și Serbia promit că își vor închide granițele, dacă această decizie va fi luată de Germania sau Austria. Cele trei state nu vor să devină zonă tampon a Europei de Vest în cazul în care aceasta se baricadează în fața fluxului migratoriu.

Cine participă la summit?

Germania, Austria, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, România, Slovenia, Macedonia și Serbia.