Fostul președinte caută un artificiu pentru a scăpa de amenințările de neeligibilitate și de arestare.

După ce a efectuat un număr de dispariție la sfârșitul anului trecut, Jair Bolsonaro pregătește încă un truc de iluzionism, comentează Folha Online. Anunțând că intenționează să se întoarcă în Brazilia în luna martie pentru a acționa în calitate de lider al opoziției față de Lula, fostul președinte a arătat că ar dori să convingă țara să uite o parte din infracțiunile sale.

Interviul lui Bolsonaro pentru cotidianul american The Wall Street Journal părea să facă parte dintr-un efort de cosmetizare a unora dintre actele sale la putere. Înainte de a păși pe pământul brazilian, fostul președinte a încercat să anuleze legăturile cu lovitura de stat din 8 ianuarie, a ajustat tonul atacurilor referitoare la alegeri și a simulat moderație atunci când și-a revizuit gestionarea pandemiei.

Declarațiile lui Bolsonaro ar putea fi interpretate ca un fel de apărare prealabilă cu privire la trei subiecte care reprezintă unele dintre cele mai mari amenințări la adresa forței sale electorale, a drepturilor sale politice și, în cele din urmă, a libertății sale.

În interviu, Bolsonaro a repetat o tactică din ultima campanie și a afirmat că dacă ar trebui să conducă din nou țara în pandemie, "nu ar spune nimic" și ar lăsa problema în mâinile Ministerului sănătății.

Aliații sunt convinși de faptul că purtarea fostului președinte în acea perioadă a fost unul dintre principalele motive ale înfrângerii sale în 2022 și cred că acesta trebuie să scape de această povară pentru a-și păstra cariera electorală. În afară de aceasta, anchetele penale privind activitățile lui Bolsonaro au devenit un risc mai mare după ce acesta și-a pierdut imunitatea. Fostul președinte a dorit, de asemenea, să-și mascheze istoricul de atac asupra alegerilor și a declarat că nu face decât să critice procesul, întrucât îl consideră părtinitor.

"Nu spun că a existat fraudă", a declarat acesta, după ce ani de zile a vorbit despre fraudă. Pentru a se disocia de tentativa de lovitură de stat bolsonaristă, el a susținut că "nici măcar nu era acolo" și a adăugat că "ei" vor să-l învinovățească.Bolsonaro trebuie să știe că nu poate înșela justiția cu aceste disimulări.

"Un mandat de arestare poate apărea din senin", a mărturisit acesta. Chiar și așa, el va încerca să se pozeze drept un nedreptățit pentru a-și menține susținerea politică. 

Sursa: RADOR