Colegiul Comisarilor și Președinția finlandeză a Consiliului UE au discutat vineri, la Helsinki, despre condiționarea finanțării europene de respectarea statului de drept.

Întrebat în conferința comună de presă cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre discuțiile privind cadrul financiar multianual, premierul finlandez, Antte Rinne, a declarat că două dintre subiectele abordat în legătură cu bugetul UE sunt schimbările climatice și legarea statului de drept de finanțarea europeană.

Discuția despre condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept e ceva mai veche și controversată, inclusiv membrii Colegiului Comisarilor având opinii divergente.

Frans Timmermans dorea ca această prevedere să se aplice în bugetul multianual 2021-2027, dar comisarii nu au ajuns la un acord privind modul în care se poate întâmpla acest lucru. 

O astfel de prevedere ar afecta în special Ungaria și Polonia, care se numără printre beneficiarii neți ai fondurilor europene. Parlamentul de la Strasbourg a cerut activarea art. 7 împotriva celor două state membre, pentru repetatele atacuri la statul de drept, independența justiției și libertatea presei. 

Din acest motiv, Varșovia și Budapesta se opun puternic condiționării fondurilor. 

În mai anul trecut, după ce comisarul pentru buget, Gunther Oettinger, a prezentat propunerea de buget a Comisiei Europene pentru perioada 2021-2027, președintele Jean-Claude Juncker a declarat în plenul Parlamentului European că "respectarea statului de drept reprezintă o condiție prealabilă esențială pentru buna gestiune financiară și pentru eficacitatea finanțării din partea UE".

"Comisia propune, prin urmare, un nou mecanism, care să protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficiențele generalizate care afectează statul de drept în statele membre. Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricționeze accesul la finanțarea din partea UE în mod proporțional cu natura, gravitatea și amploarea deficiențelor care afectează statul de drept”, a afirmat președintele Comisiei, adăugând că acest mecanism nu vizează apriori anumite state.

În ianuarie anul acesta, Parlamentul European a adoptat reguli privind restricționarea finanțării acordate statelor membre care înregistrează deficiențe în privința statului de drept.

Comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger a spus că Uniunii îi va fi mai bine în viitorul Cadru Financiar Multianual cu acest instrument. El a subliniat că PE a întărit propunerile Comisiei în domeniu și și-a exprimat speranța ca acestea să fie ameliorate și în urma cooperării cu Consiliul.

O astfel de decizie trebuie adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă. 

Discuțiile nu au evoluat așa cum spera Oettinger, lovindu-se de opoziția mai multor state din est din două motive: sunt beneficiare nete ale fondurilor și nu sunt dispuse să respecte regulile statului de drept.

În mai, la Consiliul Afaceri Generale (CAG), comisarul Oettinger a declarat că măsura va fi aplicată în 10 ani, ceea ce se traduce printr-o amânare a acestei condiționări.


Statul de drept este o prioritate pentru ONG-urile din România, Finlanda și Croația

Mai mult pe EurActiv »