Un fost cercetător care lucrează în Parlamentul Regatului Unit și un alt bărbat acuzat de spionaj pentru China au primit eliberarea pe cauțiune, după o înfățișare la tribunal, relatează AP.

Christopher Cash și Christopher Berry au fost acuzați de spionaj pentru China prin încălcarea Legii Secretelor Oficiale, prin furnizarea de informații sau documente care ar putea fi „utile unui inamic” și „prejudiciabile siguranței sau intereselor” Regatului Unit. 

Cei doi bărbați sunt acuzați că au fost în contact unul cu celălalt și cu încă o persoană suspectată că ar fi un agent de informații chinez. Aceștia trebuie să se prezinte pe 10 mai la Tribunalul Penal Central pentru o audiere preliminară.

Cei doi bărbați inculpați nu au voie să se contacteze sau să părăsească țara, iar Cash a primit ordin să nu intre în Parlament și să nu contacteze membrii Camerei Comunelor.

Ambasada Chinei a îndemnat Marea Britanie să „oprească manipularea politică anti-China”, numind acuzațiile „complet fabricate” și „calomnie răutăcioasă”.

În această săptămână alte patru persoane au fost arestate sub suspiciunea de spionaj pentru China: un bărbat suspectat ca fiind agent al serviciilor secrete chineze, un cuplu acuzat că a încălcat Legea germană a comerțului exterior și un consilier al unui deputat german din Parlamentul European.

Ca urmare a evenimentelor petrecute, autoritățile britanice de informații și-au intensificat avertismentele cu privire la activitățile secrete ale Beijingului în ultimii ani.